Инфлацията в България се забави – за първи път от

...
Инфлацията в България се забави – за първи път от
Коментари Харесай

Вечерни новини: Инфлацията в България се забави; Голямо руско петролно преобръщане

Инфлацията в България се забави – за първи път от 2 години
Годишната инфлация в България се забави през октомври – нещо, което се случва за първи път от близо две години. През септември тя докосваше 19%, а месец по-късно междинното повишаване на цените е 17.6%. Все отново инфлацията остава покрай 25-годишния си връх, където се намира от средата на годината.
Голямото съветско петролно катурване набира скорост
Пренасочването на износа на съветски недопечен нефт към Азия набира скорост, като рекордни размери се изпращат с танкери към пристанищата в района. Необходимостта от това става все по-остра поради задаващата се възбрана за импорт по море в Европа, която преди бе главният експортен пазар на Москва.
НКЖИ пусна поръчка за ремонт на жп сектора Ямбол – Зимница
Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ пусна социална поръчка за рационализация на железопътния сектор сред Ямбол и Зимница, при гара Завой. Прогнозната стойност на търга е над 19.6 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът на осъществяване на ремонтните действия е 555 дни. Оферти за правата, която е част от направлението Пловдив – Бургас, се подават до 15 декември 2022 г. 
Българската стопанска система се е забавила през лятото
Брутният вътрешен артикул на България набъбна с 3.2% през третото тримесечие на тази година по отношение на съпоставимия интервал на предходната. Това демонстрират експресните данни на Националния статистически институт (НСИ), които са първата действителна картина по какъв начин е минал интензивният летен сезон в страната. Числата ще претърпят първа проверка на 7 декември, когато ще бъдат оповестени и детайлни данни за развиването на българската стопанска система.
МОН планува 151 млн. лева за ремонт на 25 общежития
С близо 151 млн. лева ще бъдат ремонтирани най-малко 25 учебни общежития, оповестяват от пресцентъра на просветното министерство. Това е планувано в оповестения за публично разискване план за Насоки за кандидатстване за средства от Механизма за възобновяване и резистентност по процедурата „ Ремонт и рехабилитация на общежития в системата на учебното обучение “.
Европейска комисия пришпорва България да се забърза с Плана за възобновяване
Европейската комисия прикани неведнъж българските управляващи да се забързат с оставащата работа по Плана за възобновяване. Това стана по време на първата годишна среща за механизма, посетител на която в България е ръководителят на работната група за възобновяване и резистентност в границите на Европейската комисия Селин Гауер. Тя посочи, че България към този момент разполага единствено с три години за осъществяването на плановете по Плана и би трябвало да форсира обвързваните с него процеси.
Уорън Бъфет „ нахлу “ шумно на чип пазара
Berkshire Hathaway Inc съобщи, че е закупила акции за над 4.1 милиарда $ тайванската компания за планиране и произвеждане на полупроводникови детайли Taiwan Semiconductor Manufacturing. Анализаторите дефинират този ход като навлизане в софтуерния бранш, който конгломератът на милиардера Уорън Бъфет по-скоро избягваше до момента. Затова и е още по-показателен. 
Китай спъва световния проект за отвод от въглища
Богатите страни се придържат към уговорката си да се откажат от въглищата макар енергийната рецесия. Разширяващият се въглищен флот на Китай обаче рискува да блокира битката с изменението на климата макар плануваните затваряния на въглищни централи, написа Reuters.
Amazon редуцира невъобразим брой хора след загубата на $1 трлн.
Amazon.com Inc възнамерява да освободи към 10 000 чиновници на корпоративни и софтуерни позиции тази седмица, сподели човек, осведомен с въпроса, представен от Reuters. Това би било най-голямото редуциране в компанията досега.
Осеммилиардният човек е реалност: Населението пораства и това вещае проблеми
Населението на планетата към този момент е над осем милиарда души. Това демонстрира информация в уеб страницата worldometers.info, който следи броя на хората на Земята в действително време. От Комисията на Организация на обединените нации по популацията и развиването установяваха във Фейсбук на 15 ноември: „ Светът доближи още един крайъгълен камък в популацията, откакто момиченце, родено в Тондо, Манила, беше определено алегорично за осеммилиардния човек в света “. Маргарита Вилоренте роди дъщеричката си Винис малко след среднощ – в 1:29 ч. сутринта.
Англия влиза в епоха на строги икономии
На новия английски министър на финансите Джерeми Хънт му се постанова да реши икономическата заплаха за страната по отношение на политическото оцеляване на своята партия в четвъртък, когато ще показа дълго чакано фискално изказване.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвечерни вести инфлация в България съветски нефт българска стопанска система МОН НКЖИ проект за възобновяване Европейска комисия Amazon ПоследниНай-четениНакратко 24 Вечерни вести: Инфлацията в България се забави; Голямо съветско петролно катурване Бюджет и финанси 132 МОН планува 151 млн. лева за ремонт на 25 общежития Демография 1592 Осеммилиардният човек е реалност: Населението пораства и това вещае проблеми Европари 304 Европейска комисия пришпорва България да се забърза с Плана за възобновяване Политика 8078 И Швеция блокира България за Шенген Политика 6088 Загуба или капан: Какво се крие зад изтеглянето на съветската войска от Херсон? Накратко 5570 Вечерни вести: Швеция стопира България за Шенген; Летище Русе пред неуспех Накратко 4040 Седмични вести: Невиждан брой нови жилища; Германска инвестиция за €1 милиарда Всички новиниОще от НакраткоВиж всичкиВечерни вести: Швеция стопира България за Шенген; Летище Русе пред провалСедмични вести: Невиждан брой нови жилища; Германска инвестиция за €1 млрд.Вечерни вести: 2.2 милиарда вложения в България; Twitter и FTX банкрутират?
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР