Инфлацията в България е с 2 пункта над изискването за

...
Инфлацията в България е с 2 пункта над изискването за
Коментари Харесай

Еврозоната под въпрос? Доклад на ЕЦБ: България не покрива инфлационния критерий

Инфлацията в България е с 2 пункта над условието за инфлация за влизане в еврозоната, показва първичният отчет на Европейската централна банка (ЕЦБ).

" Казва се, че България не покрива инфлационния аршин, остава висока поради растежа на приходите. ЕЦБ се съмнява дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго време. Защото страната ни е догонваща стопанска система и е обикновено да има инфлация, когато приходите порастват, порастват и цените ", сподели в изявление пред БНР финансовият публицист Стефан Антонов.

Според него инфлацията не постоянно е нещо неприятно:

" Тя съпътства страните, когато имат стопански напредък и тя би трябвало да почива на постоянна стопанска система и на растеж на приходите ".

Антонов цитира отчета: " ЕЦБ споделя, че ние сме овладели бюджетния недостиг за 2023 година " и добави, че служебният кабинет предходната година е подал отчет за 6% бюджетен недостиг.

" Очакваните 6% ние сме ги свили под 3% и споделят, че има висока икономическа неустановеност и няма дума какво да се чака от бюджета тази година. Премълчавайки мнения за тази година, заключението е, че в Брюксел и Франкфурт са изненади, че сме свили бюджетния недостиг ", разяснява Антонов.

И изясни, че третият фактор за влизане в еврозоната е " сивият лист " за пране на пари. Но съгласно него той е повече политически фактор и не е измежду критериите от Маастрихт.

Според него главното е да се види, че влизането на България в Шенген и еврозоната са тласъци за промени.

" Аз считам, че " сивият лист " не е изискване, по-важно е да има здрава стопанска система ", сподели Антонов.

И изясни, че може да се създадат корекции на отчета, ще се събере УС на ЕЦБ и ще решат дали одобряват нашите възражения.

" За влизане в еврозоната няма дата. Показателно е, че нито една не е влизала от случайна дата. Винаги се влиза от 1 януари, в случай че не е 1 януари 2025 година ще е 1 януари 2026 година, само че това значи, че в края на тази година държавното управление би трябвало да желае нов конвергентен отчет, в случай че е изпълнено изискването за инфлация и бюджетният недостиг е стеснен до 3% по отношение на Брутният вътрешен продукт ", разяснява журналистът.

И е безапелационен, че главните фактори са инфлация и бюджетен недостиг.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР