Инфлацията в България е два пъти по-висока спрямо средната в

...
Инфлацията в България е два пъти по-висока спрямо средната в
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Възможен е спад в производството и увеличение на безработицата

„ Инфлацията в България е два пъти по-висока по отношение на междинната в Европа. Страната ни обаче не е преди всичко по този индикатор. На челна позиция за Балтийските страни “, това разяснява пред Нова тв икономистът от КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова.

„ Хората с по-ниски приходи усещат доста по-тежко инфлацията, която по последни данни е 17,3 %. Тези, които са с по-високи приходи, не изхарчват всичко за ползване през месеца, а по-скоро заделят, по тази причина и при тях инфлационният напън не се усеща толкоз мощно “, разяснява тя въпроса докога ще продължат да се обезценяват приходите ни на фона на рекордната от 24 години инфлация. 

По думите ѝ повишението на цените на превоза е един от знаците, че може да се чака криза. При нея производството понижава, а се усилва безработицата. Тя уточни, че криза може да пристигна и от спомагателни ограничения за ограничение на разноските.

„ Към момента не може да се приказва за сходно нещо. Такъв е казусът обаче със Съединени американски щати. По традиция, когато обаче огромните стопански системи стартират да усещат криза, това е знак, че това ще се трансферира и към по-малките и свързани с тях стопански системи “, акцентира Григорова.

„ Цената на парното скача с 30%, само че тя е контролирана. Може да има промяна през януари “, разяснява още тя.

Григорова съобщи, че синдикатите към този момент са показали, че минималната работна заплата би трябвало да се усили. Коментарът ѝ идва във връзка статистиката, че у нас заплащането е най-ниско в Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР