Инфлацията в Албания скочи до 7,4 на сто на фона

...
Инфлацията в Албания скочи до 7,4 на сто на фона
Коментари Харесай

Инфлацията в Албания достигна 7,4 на сто

Инфлацията в Албания скочи до 7,4 на 100 на фона на продължаващото повишение на потребителските цени през второто тримесечие, заяви албанският централен банкер Гент Сейко, представен от организация АТА.

Сейко уточни пред публицисти през вчерашния ден, че инфлационният напън се ускорява, като нивото на инфлация се дължи основно на повишаването на храните, петрола и превоза.

Управителят на албанската централна банка изясни, че възходящата инфлационна наклонност е отразила най-много последствията от разтърсването при външното търсене. Тази наклонност  в албанската стопанска система обаче е благоприятствана от относително мощното търсене на артикули и услуги и преразглеждането към покачване  на инфлационните упования. От динамичността и взаимоотношението на тези фактори ще зависи развиването на инфлацията в бъдеще.

По думите му външната среда остава сложна.

„ Конфликтът в Украйна и глобите, наложени на Русия, доведоха до бързо повишаване на цените на международните пазари, което път се отрази в закъснение на темпове на икономическия напредък. Успоредно с това финансовите условия се стегнаха, защото централните банки покачиха лихвите, а икономическата и финансовата неустановеност остана висока, сподели Сейко. 

Според ръководителя на албанската централната банка стопанската система на страната сподели стабилно показване през първата половина на годината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР