Инфлацията у нас ще достигне своя пик най-рано в средата

...
Инфлацията у нас ще достигне своя пик най-рано в средата
Коментари Харесай

Експерт: Цените ще растат още дълго време, пикът на инфлацията у нас ще е другото лято

Инфлацията у нас ще доближи своя пик най-рано в средата на 2023 година. Националната статистика ще продължава да регистрира нови върхови стойности най-малко още една година, предвиждат финансисти. Годишна инфлация за август е съвсем 18% и най-голям е растежът на цените при газа, битовите разноски и множеството от храните, заяви БНР.

Поскъпването на живота ще продължава да се генерира от високите цени на горивата, от войната в Украйна и даже от политиките по Зелената договорка, споделя финансистът Николай Павлов.

„ Без да желая да тревожим хората, инфлацията ще остане по-дълго, само че по-важното е, съгласно мен, че ние идващите години ще се научим да живеем в инфлационна среда, по-висока от сегашната. Ако в този момент централните банки се стараеха да държат 2-3 %, то най-вероятно ние ще държим инфлация сред 4-6%. Вероятно влизаме в цикъл на скъпи първични материали идващите години “, съобщи той.

Според прогнозата на финансиста рекордни стойности инфлацията ще продължава да бележи минимум още една година.

„ Ако нещата в най-оптимистичния сюжет се развият добре, би трябвало, може би, края на идната година или средата ѝ да сме били в пика на инфлацията. И допускам, че тя ще е сред 15 и 17% “, добави Николай Павлов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР