Инфлацията у нас продължава да расте, но това не поставя

...
Инфлацията у нас продължава да расте, но това не поставя
Коментари Харесай

Примамливи ниски лихви, но изгодно ли е да теглим кредит?

Инфлацията у нас продължава да пораства, само че това не слага предел на жилищния пазар и тегленето на заеми. Изгодно ли е да взимаме заеми на фона на високата инфлация у нас?

" Кредити се теглят, когато ни трябват и когато сме решили добре. Да теглим заеми, тъй като " ще прецакаме " някого – не е добър вид ", уточни кредитният съветник Тихомир Тошев.

Тошев изясни, че хората с изтеглени заеми са в по-изгодна обстановка, защото месечната им вноска остава същата на фона на падащата покупателна дарба.

" За да се компенсира спадът, работодателите усилват заплатите. С повече приход плащаме същата вноска ", уточни той.

По думите на кредитния съветник се следи висока интензивност и на имотния, и на кредитния пазар – растежът на ипотечните заеми е 20%.

" Ниските лихви по ипотеките също са тласък. Има растеж при закупуването на парцелите не за капиталова цел, за живеене в тях ", посочи Тошев пред bgonair.

" Българинът желае да живее в по-голямо жилище, най-търсени са 3-стайните жилища. Профилът на купувача – в средния/висок мениджмънт, приходи с над 3 хиляди лева на семейството. За страдание, огромна част от българите нямат достъпа и опцията да купят жилище в най-активните пазари – София, Пловдив, Варна ", означи още той.

68 милиарда лева са спестяванията на българите в банките, като те не престават да порастват, въпреки и с по-слаби темпове.

" 80% от депозитите са от 5 до 10 хиляди лева Повечето хора не могат да се оправят с цените за артикули от първа нужда, сметките за ток, парно и вода – и протягат ръка към спестявания, което не е добър индикатор. Ще би трябвало да се вземат, с цел да се овладее инфлацията. Хората с по-ниски приходи ще страдат доста от нея ", безапелационен бе кредитният съветник.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР