Инфлацията според данните на статистиката може и да се успокоява,

...
Инфлацията според данните на статистиката може и да се успокоява,
Коментари Харесай

Ето кога цените на храните ще спрат да растат

Инфлацията съгласно данните на статистиката може и да се успокоява, само че единствено едно посещаване в магазина за хранителни артикули е задоволително, с цел да се уверим, че цените на съществени артикули не престават неумолимия си ход нагоре. Нов отчет на най-голямата организация на търговците на едро и дребно в Европа - EuroCommerce съдържа прогноза, че тази тежка за потребителите обстановка най-малко ще спре да се утежнява след няколко месеца.

Изготвен взаимно с McKinsey, демонстрира и в каква посока ще се движи целият бранш. Казано в резюме, тази година ще е по-добра за огромните играчи на пазара, които влагат в лични марки и в нови технологии.

Детайли : Цялата 2022 година беше обвързвана с инфлацията и засилената сензитивност на потребителите към цените, показват от EuroCommerce. Затова и небогати, и богати към този момент купуват по-евтини артикули, а, с цел да запазят размерите на продажбите си на допустими равнища, търговците свиват своите маржове. От отчета излиза наяве, че оборотът приблизително се е свил със 7,1%, а растежът се дължи на първо място на повишаването на предлаганите артикули.
 Покачването на цената на захарта носи опасност за още по-висока инфлация при храните
Покачването на цената на съществена суровина в света носи опасност за още по-висока инфлация при храните

Цените на рафинираната захар са най-високото си равнище от над десетилетие

Макар общата инфлация да е намаляла към началото на 2023 година, инфлацията при храните към момента пораства, означават от EuroCommerce. В същото време, суровините за хранителната индустрия, цените на земеделската продукция и на електричеството към този момент са минали своя пик и през първата четвърт на 2023 година са на доста по-ниски равнища.
 Опитът на Европа: Контролът на цените води до понижаване на грамажа и качеството на храните
Опитът на Европа: Контролът на цените води до понижаване на грамажа и качеството на храните

Цените на храните ще паднат през май, само че не поради ограниченията, съобщи доцент Щерьо Ножаров

" Според нашия разбор на исторически данни, комерсиалните цени на храните се приспособяват към тези на суровините със закъснение от сред 6 и 12 месеца. Съответно, ние чакаме инфлацията при храните да се забави доста през втората половина на 2023 година ", пишат създателите на отчета.

Още нещо : Естествената реакция на потребителите при високи цени и икономическа неустановеност е да стартират да икономисват. Ако преди войната в Украйна това се е следило най-вече при семействата с по-ниски приходи, в този момент от EuroCommerce виждат такова държание при всички следени групи.
 Цените на храните са скочили с 52% за година
Цените на храните са скочили с 52% за година

Индексът на тържищните цени отбелязва следващ връх

" През 2023 година потребителите възнамеряват да понижат още повече разноските си. Според нашето допитване, 53% от тях споделят, че желаят да икономисват от хранителни артикули още повече, а 36% ще купуват още повече артикули от личните марки на магазините по отношение на 2022 година Те възнамеряват да харчат по-малко за премиум, здравословни и устойчиви артикули, с цел да могат да свържат двата края ", излиза наяве от отчета.

Все отново, към една трета от запитаните споделят, че имат желанието да ядат здравословно през 2023 година

" Даже и пазарната обстановка да се усъвършенства, потребителите може да продължат да купуват лични марки и да пазарят от т.нар дискаунтъри (магазини, които комбинират фокус върху цените с богато портфолио от лични марки - да вземем за пример Lidl - б.р.) ", предизвестяват от EuroCommerce, като по техни данни 84% от потребителите считат продуктите със лична марка за сходни или по-добри от тези, които са с различен бранд.
 Защо нарастват храните в България? Обяснението на Lidl
Защо нарастват храните в България? Обяснението на Lidl

Търговската верига даде образци за цени на артикули у нас и в Германия

Дискаунтърите, от своя страна, единствени бележат напредък - при хипермаркетите, супермаркетите, обичайните и онлайн магазините се следи спад през 2022 година

От друга страна : Всичко това има директен резултат върху бизнеса и вероятностите пред него през идващите месеци, а евентуално - и години. Натиск оказват както загрижените за разноските си консуматори, по този начин и потребността от вложения в личен състав и в софтуерна инфраструктура, като единствено последното се прави оценка на сред 45 и 55 милиарда евро до 2030 година

Според създателите на отчета, актуалната обстановка изисква икономии от мащаба и взаимна работа - в противоположен случай по-малките играчи се оказват непропорционално мощно наранени от развиването на пазара: " Поставянето на огромни размери на масата за договаряния може да понижи съществено цената. По същия метод вложенията в технологии и резистентност са по-поносими когато се разпределят в огромна мрежа от магазини ".
 Малките хранителни магазини, които (едва) оцеляват във време на далавера и инфлация
Малките хранителни магазини, които (едва) оцеляват във време на далавера и инфлация

Какво е повишаването на главните артикули и с каква надценка продават търговците?

Затова и упованието е огромните вериги да засилват своите опити за сливания и придобивания, до момента в който по-малките евентуално ще се опитат да реализират мащаб посредством общи поръчки, влизане във франчайзи и партньорства за общи вложения.

Онлайн продажбите на хранителни артикули " избухнаха " по време на пандемията, само че след края на противоепидемичните ограничения последва застоялост. Според EuroCommerce евентуално ще забележим връщане към сдържан напредък, само че доставката на храна е по-обещаваща и с по-добри темпове на растеж спрямо е-супермаркетите, като евентуално това ще стане и по-големият от двата пазара.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР