Инфлацията спада. Тенденцията е за сближаване, но въпроса е дали

...
Инфлацията спада. Тенденцията е за сближаване, но въпроса е дали
Коментари Харесай

Икономисти: Инфлацията спада, България се приближава към еврозоната

Инфлацията спада. Тенденцията е за доближаване, само че въпроса е дали ще се вместим в критериите преди замерването за конвергентният отчет. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия Лъчезар Богданов о Института за пазарна стопанска система.

Той уточни, че средногодишната инфлация в Хърватия е съпоставима с тази у нас. По думите му разликата с трите страни с най-ниска инфлация в еврозоната е към 5 %.

Според него Българска народна банка би трябвало да предприеме дейности за ограничение на ипотечните заеми, които са нарастнали с 25% на годишна основа . Богданов акцентира, че това помпа инфлацията.

Той разяснява и отчетът на Световната банка за българската стопанска система. Икономистът означи, че там се показва, че популацията ни понижава и застарява и все по-малко хора работят. По думите му, с цел да пораства стопанската система би трябвало да се увеличи продуктивността. Ако не променим нещо ще изостанем. Икономиката няма да пораства автоматизирано, добави той.

Според финансистът Любомир Дацов не сме си взели поука по какъв начин се бори инфлация. У нас битката остава единствено на думи, акцентира той. Според него, с цел да влезем в еврозоната от 1 януари 2025 година би трябвало да имаме 8 месеца с негативна инфлация да покрием критерия. По думите му продължаваме да нямаме синхронизация на паричната политика.

Трябва да бягаме по-бързо от другите. Ако бягаш със същата скорост като тях, оставаш на едно място, добави той.
 Европейски Съюз поддържа България за еврозоната от 2025 година
Европейски Съюз поддържа България за еврозоната от 2025 година

България е изпълнила три от четирите критерия, като остава единствено този за инфлацията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР