Инфлацията ще бъде по-висока през първата половина на годината, прогнозира

...
Инфлацията ще бъде по-висока през първата половина на годината, прогнозира
Коментари Харесай

Асен Василев: Инфлацията ще бъде по-висока през първата половина на годината

Инфлацията ще бъде по-висока през първата половина на годината, предвижда вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при представянето на проектобюджета за тази година.

Средносрочната инфлация тази година се чака да бъде 5,6 на 100, а икономическият напредък – 4,8%, съгласно препоръчаната от кабинета финансова рамка.

Според Василев инфлацията е главно привнесена. В проектобюджета се залагат повече вложения по отношение на предходната година, добави вицепремиерът, съгласно който няма учредения да се притесняваме от дългова серпантина:

„ Дългът, който е очакван тази година като % от Брутният вътрешен продукт, е по-малък от дълга, който е бил очакван предходната година в последния постоянен признат бюджет и то по-малък доста “.

В проектобюджета е заложено поемането на 7,3 милиарда лв. нов дълг, само че с огромна част от сумата ще се рефинансират остарели отговорности на страната ни.

Депутатите разискват през днешния ден на държавния бюджет за 2022 година в пленарната зала на Народното събрание, откакто през вчерашния ден работиха по финансовите рамки на Здравната каса и Държавното публично обезпечаване.

Днес фокусът е върху параметрите на бюджет, в който е заложен недостиг от 5 милиарда и 900 милиона лв..

4,1 на 100 с Covid ограниченията и 2,5% от брутния вътрешен артикул без тях – това е процентното отношение на заложения недостиг в бюджета за актуалната година, който би трябвало да влезе в действие от 1 април.

Отделянето на Covid ограниченията в настрана перо е поради решението на Брюксел и тази година да може да се надвишават критериите от Маастрихт, съгласно които има таван на дефицита от 3 на 100, само че единствено в случай че парите са ориентирани към справяне с икономическия и здравния резултат от пандемията.

Според досегашните мнения на финансовия министър Асен Василев по-голямата част от парите от дълга ще бъдат вложени.

Заседанието в Народно събрание е на първо четене, а с цел да влезе в действие законът е належащо гласуването му на две четения. Между тях може да бъдат внасяни корекции.

Законът би трябвало да влезе в действие от 1 април.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР