Инфлацията се забавя лекичко не само в България, а и

...
Инфлацията се забавя лекичко не само в България, а и
Коментари Харесай

Николай Василев: България провежда предимно проинфлационна политика последната година и половина

Инфлацията се забавя лекичко освен в България, а и в Съединени американски щати. Много е допустимо следващата година да забележим по-ниска инфлация. Това зависи преди всичко от енергийните цени в целия свят, на второ място от валутните курсове. Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria някогашният вицепремиер и стопански специалист Николай Василев.

В България не считам, че въобще е имало антиинфлационни ограничения, тъй че няма какво да разясня дали работят. България организира най-вече проинфлационна политика последната година и половина.
 
Политиката на изпреварващо повишаване на всички типове приходи в обществения бранш е проинфлационна, както и огромните бюджетни дефицити. Първото повдигане на приходите през есента на предходната година не беше подбудено от инфлация, тъй като тогава такава нямаше. Беше предизборно, тъй като България навлезе в стадий на ултрапопулизъм.
 
Държавата би трябвало да спре да харчи изключително. Трябва да се спрат високите разноски и бюджетните дефицити. Доходите в частния бранш ще порастват по този начин или другояче. Ако няма някакви ексцесии в енергийната политика, инфлацията ще падне от единствено себе си. Според мен това е почнало.

За удължаването на остарелия бюджет съм на страната на служебното държавно управление. Аз като поданик не съм схванал защо се изхарчиха 9 милиарда от предходното държавно управление. Прогнозата ми е, че ще имаме нов народен връх по изхарчени пари през декември. И тогава ли няма да питаме защо? Въпрос на време е някой да изпревари международните достижения на Виденов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР