Инфлацията се ускорява за шести пореден месец и през юли

...
Коментари Харесай

Инфлацията се ускорява до 3% през юли

Инфлацията се форсира за шести следващ месец и през юли доближава 3% на годишна база, демонстрират данните на националната статистика. Месец по-рано показателят показваше 2.7%. Големият мотор на нарастването на ценовото ниво в страната са някои хранителни артикули, петролът и цените в енергетиката. На месечна база също има повишаване, само че то е по-умерено - с 0.8% по отношение на юни.

Според последната макроикономическа прогноза на централната банка инфлацията ще продължи да се форсира и ще доближи 3.5% към края на годината по европейския Хармонизиран показател на потребителските цени (ХИПЦ). За информация, през юли показателят доближава 2.2% на годишна база. Разликата с българския знак идва значително от горивата за коли - в ХИПЦ те заемат едвам 28% от разноските за превоз, а в България делът им е цели 54%, което ги прави по-значими при сметките за общата инфлация.
Инфлацията през юли
Безспорно с максимален растеж на годишна база са цените в превоза - инфлацията тук е над 14% през юли, а категорията заема малко под 9% от потребителската кошница. Големият мотор на нарастването са горивата за коли, където цените се покачват с 25.3% на годишна база вследствие на растящата цена на петрола на интернационалните пазари.

Повишение е очевидно и при комуналните услуги, които заемат малко над 17% от потребителската кошница. Тук инфлацията доближава 4.4% през юли. Това на пръв взор не наподобява доста, само че подробната разбивка демонстрира нарастване от цели 47% на цените на газообразни горива по отношение на юли 2020 година Топлата вода пък е с 13.6% по-скъпа.

По-високи остават и цените на някои хранителни артикули. Макар че общо инфлацията при храни и безалкохолни е ниска през юли - 1.8% на годишна база, артикули в групата на скотски и растителни масла и мазнини нарастват с съвсем 25% по отношение на юли 2020 година Тук огромният мотор евентуално е олиото, чиято цена също се движи нагоре на интернационалните пазари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР