Инфлацията продължава да се ускорява и през август достига 3.7%

...
Коментари Харесай

Инфлацията продължава да пълзи нагоре и достига 3.7% през август

Инфлацията продължава да се форсира и през август доближава 3.7% на годишна база, демонстрират данните на Национален статистически институт. Така наклонността за растеж на потребителските цени от началото на годината се резервира, като индикаторът бележи най-високата си стойност от февруари 2020 година насам.

Статистиката регистрира инфлация при 91% от потребителската кошница, а главните мотори на покачването са питателните артикули, горивата, комуналните услуги, както и превоза. Само през август потребителските артикули са били с 0.8% по-скъпи по отношение на предходния месец.

Засега упованията на множеството икономисти са инфлацията да продължи да се катери нагоре най-малко до края на годината. Този развой се следи в цяла Европа и Съединени американски щати и ненапълно беше предстоящ първо поради излятата голяма ликвидност на пазарите, а по-късно и поради почналото възобновяване на стопанските системи.
Какво и с какъв брой е поскъпнало
Най-голямо е нарастването на цените в превоза - 15.3%. Тук най-осезаемо е повишаването на горивата за коли - 27.5% нагоре по отношение на от август предходната година, когато цената на петрола беше рекордно ниска.
Най-същественият дял в разноските на семействата - питателните артикули - също не престават да нарастват като през август те са с 3.6% нагоре по отношение на година по-рано. Цената на хляба се е вдигнала с близо 6%, а на зеленчуците - с цели 10%. Значително е покачването и при комуналните услуги - 5%. Тук влиза и газта, която е поскъпнала с цели 60.6% от предишния август. С съвсем 5% порастват още цените в сферите на развлеченията, културата и образованието. Облеклото, наред с информационните услуги са единствените групи, където цените леко са спаднали.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР