Инфлацията при храните все още е висока. Това коментира в

...
Инфлацията при храните все още е висока. Това коментира в
Коментари Харесай

Предлагат компенсациите да отидат в домакинствата, ако не паднат цените

Инфлацията при храните към момента е висока. Това разяснява в „ Здравей, България ” икономическият специалист към КТ „ Подкрепа ” Ваня Григорова. Тя посочи, че даже когато междинната инфлация се усилва с по-бавни темпове, тази при храните продължава интензивното повишаване. „ Причините за нарастване на цените на храните бяха доста през предходната година. Но спекулата е извънредно огромна ”, уточни още Григорова.
 
Тя моли ръководещите, в случай че не съумеят да накарат бизнеса, и изключително прекупвачите, да възстановяват цените, то да помислят обезщетенията, които се дават на бизнеса, да се насочат към крайните консуматори.
 
Според Добрин Иванов от АИКБ пазарите в България са мощно конкурентни и има доста продавачи, което допуска, че ще има конкурентна ценова битка за завземане на пазари. „ Причините за повишението на цените са справедливи. Не следим повишение единствено в една група артикули или услуги, а общо на пазара. Имаме фундаментална причина - цената на енергоносителите и горивата ”, акцентира той.

Храните у нас са поскъпнали с 15-30% през 2022г.

Иванов разясни, че още в средата на 2021 година е почнал растеж на цените при производителите. „ Този растеж, при започване на 2022 година, доближи до 40% и към средата мина 48%. Той се трансферира на крайните артикули в по-малка степен. Тоест, повишението на цените е предстоящо, а аргументите са справедливи ”, посочи представителят на АИКБ.
 
 istock istock
Той разгласи, че приканват бизнесът да е обществено и публично виновен, когато цените на енергоносителите и на горивата стартират да падат. „ Ако не се понижат цените на продуктите, то в случай че се задържат на тези равнища, инфлацията доникъде на годината може да падне с най-малко 10%. Самото задържане на цените би предполагало понижаване на инфлацията - да стигне до 7-8% ”, уточни Иванов.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР