Инфлацията, от която целия свят страда в момента, едва ли

...
Инфлацията, от която целия свят страда в момента, едва ли
Коментари Харесай

Особеностите на един от най-горещите пазари в света

Инфлацията, от която целия свят страда сега, надали ще засегне мощно стопанската система на Обединените арабски емирства (ОАЕ), предвиждат анализатори на консултантската компания Knight Frank. Един от главните доводи за това е отличното развиване на пазара на недвижими парцели. За интервала януари-май на настоящата година в страната са продадени жилища и вили на обща стойност 16.8 милиарда USD.

„ Налице са редица аргументи за внимателен оптимизъм, когато става въпрос за ограничение на инфлацията в ОАЕ. Изключително диверсифицираната тактика за импорт на държавното управление, дейностите за възстановяване на продоволствената сигурност през последните години и мощният щатски $, който държи под надзор инфлацията на вноса, са големи плюсове “, споделя Фейсал Дурани, началник на проучванията за Близкия изток в Knight Frank.

Според Дурани множеството транзакции в горния ценовия сегмент на Дубай са покупки със лични средства без потребление на ипотека. Следователно жилищният пазар сега не е изложен на риск.

Очаква се цените на парцелите в Дубай да се покачат с сред 5% и 7% за сегмента на всеобщия пазар и с 12% до 15% при първокласните парцели тази година. Дубай остава отличен хедж против инфлацията.

„ Фискалната политика на ОАЕ корелира с политиката на Съединени американски щати и скорошното нарастване на лихвените проценти с 50 базисни пункта до 2,25% значи по-високи разноски за ипотечни семейства в бъдеще, само че това остава сравнимо към други интернационалните премиум пазари “, споделя Ашли Бейлис, началник на отдела за съвещания по ипотеки и задължения в Knight Frank.

В момента купувачите на ипотечни заеми съставляват единствено 18% от жилищния пазар в Дубай. Миналата година този индикатор е съвсем 4%, а през 2007 година над 50% от транзакциите са финансирани от банки.

На база броя на ипотечните покупко-продажби, завършени тази година, може да се чака през 2022 година второто най-високо равнище на ипотечно кредитиране от 5 години за целия пазар на недвижими парцели.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР