Инфлацията оказва влияние върху цената на услугите, която плащат потребителите.

...
Инфлацията оказва влияние върху цената на услугите, която плащат потребителите.
Коментари Харесай

Експерт: Мобилните оператори неправомерно вдигат цените, КЗП и КЗК трябва да се задействат

„ Инфлацията оказва въздействие върху цената на услугите, която заплащат потребителите. В момента се дава право на мобилните оператори да покачват цените си един път годишно и към този момент един мобилен оператор е декларирал подготвеност за нарастване с 2 лева Това би могло да бъде проблем, защото клаузата, която дава това право, за нас е неравноправна “. Това съобщи Габриела Руменова от платформата „ Ние потребителите “.

Експертът изясни, че клаузата е неравноправна, тъй като тя разрешава на оператора да покачва цената, а в това време не дава право на потребителя да се откаже от контракта. „ Това е по този начин, тъй като в случай че се откажем от месечния контракт, ще би трябвало да платим неустойки в размер на тримесечни непромоционални такси. Ако пък сме взели и някакво устройство, то тогава ще би трябвало да платим разликата сред пазарната цена и тази, на която сме го взели с отстъпката. Това е едно утежняващо ситуацията на потребителите събитие, след което би трябвало нужните институции да вземат ограничения “, разяснява още Руменова и добави, че в случай че тази уговорка и задължението да се заплащат неустойки не съществуват, то " операторите биха се замислили дали да вършат тези промени, защото всеки консуматор би могъл да отиде при конкуренцията “.

Това не е първият случай, при който мобилните оператори се пробват да вдигнат цените си. През 2021 година и трите мобилни оператора желаеха да индексират клиентите със сума, получена от средногодишната инфлация за 2020 и 2021 година Тогава Комисията по отбрана на потребителите се опита да се намеси, само че тя потегли в посока на доказване на нелоялна комерсиална процедура, а в действителност тук е налице неравноправна уговорка, изяснява специалистът. " Ако още тогава беше подходено по този метод - да се прегледа случая като неравноправна уговорка, то все още може би нямаше да възникне и този проблем. Потребителите ще усетят разликата в своята сума за мобилни услуги във февруарската си фактура. За в този момент единствено един мобилен оператор е въвел смяната, само че се чака и другите да го последват, тъй че хората в действителност чакат решение на този въпрос и съгласно тях решението е в ръцете на контролните органи, тъй че е извънредно време те да се задействат “, акцентира Габриела Руменова.

До момента единствено Неправителствени организации се е оповестила против повишаването на таксите и услугите на мобилните оператори. „ Комисията за отбрана на потребителите може да предприеме дейности посредством изпращането на писмо, с което да се изиска редактирането на клаузата, след което има 14-дневен период за деяние от страна на сдружението. Ако то откаже, КЗП има право да заведе групов иск в съда, който да прогласи клаузата за оскъдна. Плюс това имайки поради опцията всеки един мобилен оператор да направи такава тарифна смяна пък постанова сезирането на Комисията за защита на конкуренцията, тъй като на процедура потребителите остават без право на избор посредством кой оператор да употребяват своята телекомуникационна услуга ", изясни още Руменова. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР