Инфлацията на цените на едро в САЩ е скочила с

...
Инфлацията на цените на едро в САЩ е скочила с
Коментари Харесай

Цените на едро в САЩ са скочили с 10% през февруари спрямо 2021 г.

Инфлацията на цените на едро в Съединени американски щати е скочила с 10 % предишния месец по отношение на февруари предходната година, което е следващ сигнал, че инфлационният напън остава огромен на всички равнища на стопанската система, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството на труда заяви, че показателят на индустриалните цени - проследяващ инфлацията, преди да се стовари върху потребителите - се е повишил с 0,8 % от декември. Това дава отговор на прогнозите на икономистите.

Докладът на министерството не включва измененията в цените след 15 февруари, когато настъпи скок на цените на силата поради нахлуването на Русия в Украйна девет дни по-късно.

Като се изключат мощно променливите цени на храните и силата, инфлацията на цените на едро е повишена с 0,2 % по отношение на януари и с 8,4 на 100 по отношение на февруари 2021 година

Миналата седмица американското държавно управление заяви, че че повишаването на газа, храните и жилищните потребности е тласнало потребителските цени до 7,9 на 100 през февруари по отношение на същия месец предходната година - най-бързото повишаване от 1982 година

Инфлацията, дремеща от 40 години, се появи още веднъж предходната година след възобновяване на Съединени американски щати с непредвиден ритъм от късата, само че опустошителна криза през 2020 година поради ковид.

Сварени неподготвени, фирмите срещнаха усложнения с доставките и с намирането на служащи, с цел да посрещна непредвидения скок на поръчките от клиентите, получаващи държавни помощи. Заводите, пристанищата и товарните докове бяха сложени под напън. Доставките се бавеха, а цените започнаха да порастват.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР