Инфлацията на потребителските цени във Финландия през май е била

...
Инфлацията на потребителските цени във Финландия през май е била
Коментари Харесай

Финландия и Швеция с най-висока инфлация от 30 години

Инфлацията на потребителските цени във Финландия през май е била 7 на 100, което е най-бързият напредък за последните 30 години, се показва в оповестения през днешния ден отчет на статистическата работа, представен от ТАСС.

За финален път сходен индикатор е бил регистриран във Финландия през февруари 1990 година, разяснява в „ Туитър “ основният икономист на Централната комерсиална палата Юка Апелквист.

Статистическата работа на скандинавската страна заяви, че нарастването на цените през май е било провокирано от скока на цените на електрическата енергия и горивата.

Инфлацията във Финландия през април е била 5,7 на 100.

На 21 май „ Газпром “ удостовери цялостното прекъсване на доставките на газ за финската държавна енергийна компания „ Газум “ (Gasum) поради неплащане в рубли.

В Швеция също е записано най-високото ниво на инфлация от 1991 година - 7,2 на 100, осведоми статистическата работа на кралството, представена от ТАСС.

Според тези данни от април 2022 година инфлацията е повишена с 1 на 100. При тези условия покачването на цените е засегнало главно електрическата енергия, горивата, питателните артикули и артикули от леката индустрия. Експертите свързват този факт със скока в цените на енергоносителите.

Рекордните годишни индикатори на инфлацията от 7,4 на 100 са регистрирани и в Дания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР