Инфлацията на малката потребителска кошница е много по-висока от официалната.

...
Инфлацията на малката потребителска кошница е много по-висока от официалната.
Коментари Харесай

Росица Макелова, КНСБ: При храните положението с инфлацията е много по-зле

Инфлацията на дребната потребителска кошница е доста по-висока от формалната. Потреблението се свива. Можем да заключим, че хората се лишават от културен живот, икономисват от превоз.

Това съобщи за Euronews Bulgaria Росица Макелова от КНСБ по отношение на последните данни на Института за обществени и синдикални проучвания към синдиката.
Потреблението се свива. Можем да заключим, че хората се лишават от културен живот, икономисват от превоз. При храните ситуацията е доста по-зле. Виждаме единствено при яйцата растеж от 45%, при млечните артикули растежът е 40%, при меса, плодове и зеленчуци, самун и зърнени 20%.
Росица Милков посочи, че изчисленията на КНСБ за нужната прехрана на живот у нас се базира интернационална методология. Това е потребителска кошница, включващи хранителни и нехранителни артикули и услуги, които подсигуряват естествен стандарт на живот – освен на физическото оцеляване, само че също и на образованието и културния живот на личността.
За жал, човек на минимална работна заплата не може да си разреши на този стадий да покрива всичките си витални потребности, заради което би трябвало да се лишава, с цел да оцелява. Все още минималната заплата е под 50% от нужните средства за прехрана. Разходите на семействата порастват по-бързо от нарастването на минималната заплата.
Макелова уточни, че покупателната дарба на МРЗ е намаляла с 8%, а на СРЗ с 2%. КНСБ държи на забележителен растеж на минималния приход, който ще се отрази и на СРЗ.

„ Виждаме намаляване на инфлационния напън, може би до края на годината ще достигнем 20%. За идната година няма по какъв начин да да давам прогнози, зависи от доста променливи, в това число във външнополитически проект “, означи синдикалистът.

КНСБ и КТ „ Подкрепя “ провеждат протестна акция за повишение на приходите и опазване на работните места.

Макелова акцентира, че упорстват за най-малко 20% растеж на МРЗ, въвеждане на необлагаем най-малко, най-малко 15% растеж на възнагражденията в действителния и бюджетния бранш, закъснение на либерализацията в енергетиката за битовите консуматори и въвеждане на формулировка за енергийни небогати.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР