Инфлацията може да бъде борена с растеж на доходите. Замразяването

...
Инфлацията може да бъде борена с растеж на доходите. Замразяването
Коментари Харесай

Николай Василев: Минималната заплата догодина трябва да е над 800 лева

Инфлацията може да бъде борена с напредък на приходите. Замразяването на минималната работна заплата е неточност. Тя би трябвало да се покачва със цената на инфлацията, следващата година би трябвало да е над 800 лв.. Това съобщи някогашният министър на стопанската система Николай Василев за " Твоят ден ". 

По думите му високата инфлация е най-големият стопански проблем. " За повече от 10 години половин потомство не знаеше какво е това разбиране. Фиксираният курс на лв. държи валутата, не може да имаме трицифрена инфлация. Ако знаехме по какъв начин ще се развие войната и какви ще са енергийните цени, можехме да предвиждаме до каква степен ще стигне тя. България внезапно след септември 2020 година обърна бюджетната си политика след над 20 години дисциплинираност, с която смъкна обществения си дълг. Включихме се в групата на популистките страни, където колкото повече харчим и задлъжняваме, толкоз по-добре. Очертават се и по-неприятни години ", акцентира той. 

Според него естествен кабинет с 4-годишен мандат е добре да има. " Надявам се да бъде западно насочен. Добре е да има реформаторско държавно управление, с цел да се избегне икономическа рецесия, само че доктрината до момента беше да няма промени. 200 млн. лв. са разноските на страната за половин ден напред. Опитахме да изтеглим дълг, само че финансовият бранш не желаят да го заемат, тъй като страната е безредна и нестабилна. Очертава се над 10 милиарда бюджетен недостиг. С лека ръка ръководещите раздават милиарди, а цялата бюджетна политика не ми харесва. Дългът ни е над 36 милиарда, след години може да доближи 50-60 милиарда, в случай че няма смели реформатори на стопанската система ", предвижда Василев.

Икономистът означи, че би трябвало да се спрат ненужните държавни разноски. " През декември бяха изхарчени 5 милиарда без да се знае защо. Видяхме най-голямото хабене на държавния бюджет и безпорядък ", сподели още той. И прикани да не подвластен от " Газпром ", а да бъдат издигнати повече интерконектори със прилежащи страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР