Инфлацията е последният проблем, по-големият проблем за еврозоната е липсата

...
Инфлацията е последният проблем, по-големият проблем за еврозоната е липсата
Коментари Харесай

Николай Василев: Няма политическа воля за еврозоната

Инфлацията е последният проблем, по-големият проблем за еврозоната е неналичието на каквато и да е политическа воля. Това сподели пред БНР икономистът и някогашен вицепремиер Николай Василев.
 
" За мен на последно място казусът е инфлацията. Ако има политическа воля, и този проблем може да бъде решен. Можем да влезем и в този момент в еврозоната, можехме да влезем и когато и да е през последните 15 години. Можехме и трябваше да влезем в еврозоната, в случай че въобще имаше държавни управления, на които това да им е значим приоритет ", изясни той.
 
По думите му от приемането ни в Европейски Съюз в България не е имало акция от нито едно държавно управление, която да изясни ясно и да убеди българските жители за какво е чудесно да влезем в еврозоната. Нещата са оставени на самотек, счита икономистът.
 
Според Василев, България прегази критерия за недостиг в доста от годините. " Качваше се дългът. Сами си напомпахме инфлацията. Резултатът е, че ние в този момент не знам дали сме по-близо до еврозоната в сравнение с по всяко време през последните 2 десетилетия. Не съм сигурен дали няма да ме поканите през 2026 година, с цел да обсъждаме същата тематика ", съобщи Василев.
 
" Светът се движи напред, а ние се мотаем в години на хаоса. Всичко може да се случи, което да отсрочи вечно Шенген, еврозоната и всички останали интеграционни процеси. Проблемът си е в нашите тв приемници напълно. Никой не ни е отговорен. Трябва да има бюджетен остатък, да не помнят за бюджетните дефицити, да спрат да харчат като за последно, да имат постоянна консервативна фискална политика, с цел да може да се овладее повишаването на цените, което в допълнение се напомпва от огромните бюджетни дефицити и от задълженията, и тогава по натурален път ще отговорим на инфлационния аршин ", разяснява Василев.
 
" В последните години политиците нямат никакви хрумвания и стратегии, има единствено хейт на персонално равнище. Всички би трябвало да гласуваме, само че това не е задоволително, счита Николай Василев. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР