Инфлацията е най-голямото предизвикателство пред бизнеса. Имам 18 г. опит

...
Инфлацията е най-голямото предизвикателство пред бизнеса. Имам 18 г. опит
Коментари Харесай

Освен при храните, рязко поскъпване има при перилните препарати и тоалетната хартия

Инфлацията е най-голямото предизвикателство пред бизнеса. Имам 18 година опит в търговията на дребно, персонално разписвам всяко нарастване на цените на стоките в Билла България. Такова повишаване на храните не съм виждал в моята процедура. Коментарът е на Вигинтаc Шапокас, който от есента на предходната година е изпълнителен шеф на " Билла България ", осведоми " Стандарт ".

Млечните артикули са поскъпнали с 10%, хлябът - с 12, маслото - със 17, яйцата - с 19, плодовете и зеленчуците с 30, олиото - сред 7 и 13% през първите два месеца на годината, а от началото на март доставчиците са оповестили 70% по-висока цена. Освен при храните, огромно нарастване има и при перилните и почистващи препарати /15-20%/, като за март то е стигнало даже 40%, както и при групата на салфетките и тоалетната хартия /25-30%/.

Инфлацията е по-висока от продажните цени в Билла, сподели Вигинтаc Шапокас. По думите му, комерсиалната верига покрива част от повишаването с промоциите на артикули, които прави - те имат 50% дял. Намалени са цените на 1000 продукта в 14 магазина.

" Правим всичко допустимо да ограничим покачването, като се опитваме да убедим доставчиците да не подвигат цените. Някои от тях обаче споделят - в случай че не желаете по-високата цена, не можем да работим с вас. Домакинствата обаче разполагат с избрани бюджети за покупка на храна. При скок на цените те просто лимитират размера. Ако цените не престават да порастват, потреблението ще се понижи и това е неприятно и за доставчиците, и за търговците. И значи съкращения на работни места ", сподели Шапокас.

В избрани градове с по-малка покупателна дарба е стартирана самодейност в поддръжка на локални производители, като се уголемява асортиментът на български артикули. През първото тримесечие на 2022 година се регистрира положителна смяна в категориите " Свежи артикули " - плодове, зеленчуци и месо поради промоциите.

Мениджърът уточни аргументите за галопиращите цени, като първата е скокът на тока. Дори и за Билла България е мъчно да си заплаща сметките. Ако за първото тримесечие на 2021 година те са били 2,8 млн. лв., то за същия интервал на тази към този момент са 5,3 млн. лева " Ако нямаше обезщетения от страната за тока, цените на стоките щяха да са още по-високи ", посочи Шапокас.

Като второ предизвикателство пред бизнеса той уточни войната в Украйна, която провокира усложнения по логистичната верига, както и дефицит на съществени първични материали и артикули. Едно от изненадващите усложнения е неналичието на стъкло - бутилки и буркани, сподели изпълнителният шеф.
 
За нервността с олиото споделя, че плануваното количество за цялата седмица на валидността на промоцията, планувана 3-4 седмици по-рано, е било изчерпано за 3 часа. Но хората, откакто са се запасили, повече не са купували и това е посочил резултатът в края на месеца - продажбите са били същите. Шапокас сподели, че на пазарите в разнообразни места на Европа се основават разнообразни страхове - да вземем за пример в Испания изкупували под паника млякото, тъй като се тормозили, че поради скъпия фураж кравите ще бъдат изклани. Той обаче не е последовател на ограничавания в броя на стоките, които може да купи един клиент.

Шапокас разяснява концепцията да се вкара таван на цените на някои съществени артикули по този начин: " Отношението ми е отрицателно, тъй като нарастването на цените не е прищявка на супермаркетите. То се образува от нарасналите цени на силата, на заплатите и така нататък Ако сложат таван на тока, в случай че захлупят с таван войната - да има и таван на цените ".  

За 2021 година компанията регистрира 996 млн. лв. оборот, което е 3,86% растеж по отношение на 2020 година и с 3,6% нарастване на клиентите. Финансовите резултати за първото тримесечие на 2022 по отношение на същия интервал на 2021 година сочат 12,41% растеж и 10% нарастване на клиентите. Реновирани са 10 обекта, открити са 11 нови магазини и 340 работни места. Започналото през предходната година нахлуване на веригата в по-малки градове като Панагюрище, Пирдоп, Стамболийски и Банско продължава и тази година. Обекти ще бъдат отворени в Първомай - още след Великден, в Карлово, Троян и Смолян. В 10 нови и обновяването на 5 съществуващи магазини ще бъдат вложени 32 млн. лева Планирано е разкриването и на 300 работни места.

Ще продължи и дигитализацията, като се планува до 97 (при 37 сега) да се усилят магазините, в които има артикули с електронни етикети и до 30 (26 сега) - тези с каси на самообслужване. В България са по-малко хората, които употребяват каси на самообслужване - 25-30% от клиентите в магазините, които са в моловете и 10-15% в тези отвън София. Като това са най-вече хора с малко покупки. В Естония половината клиенти избират този метод.

Заради двойно увеличените сметки за ток компанията възнамерява да влага и във фотоволтаици за 29 от обектите си. 15,6 млн. лв. е инвестицията, планувана за въвеждането на каси на самообслужване, електронни етикети и фотоволтаици.

Мениджърът сподели още, че Билла България има проекти за насърчаване на онлайн търговията. Веригата не го е направила до момента, тъй като съгласно Шапокас този пазар в България към момента не е задоволително развъртян, а София образува 90% дял в него.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР