Инфлацията е еднопосочен процес. Да си мислим, че тя ще

...
Инфлацията е еднопосочен процес. Да си мислим, че тя ще
Коментари Харесай

Кънчо Стойчев: Монополът на чуждите търговски вериги е нож в гърба на българския производител

" Инфлацията е еднопосочен развой. Да си мислим, че тя ще се дръпне обратно, тъй като цените са се дръпнали обратно е неправилно. Когато цените се пернат обратно, инфлацията стопира и стартира леко да понижава, само че това не води до възобновяване на цените отпреди това ".

Това сподели пред БНР ръководителят на Съюза " Произведено в България " Кънчо Стойчев.

И уточни монополната среда в комерсиалната система на България.

" Над 65% от търговията с бързооборотните артикули са в ръцете на интернационалните търговски вериги. Те са три-четири. Работят в обстановка на картел и в обезчестяване на българските производители. Печалбите отиват в тях. И българските производители са в нежелано положение. Ръстът на цените би следвало да се дръпне обратно не от българските производители, а от комерсиалните вериги, които в монополно положение осъществят свръхпечалби. Този проблем съществува на всички места, само че във Франция, да вземем за пример, има страна. В Полша огромните търговски вериги са отвън градовете, главната търговия се зарежда вътре в самия град основно с полски търговци. Унгарците твърдо застанаха против веригите. В момента цените са поради това, че търговията в България е монополна и десето държавно управление подред се занимаваме с този въпрос ", изясни Стойчев.

По думите му казусът е, че българският производител няма избор и се разорява.

" Това е нож в гърба на българския производител, който с всяка година понижава и с всяка година ни оферират от ден на ден от пластмасовата продукция - купуваш ябълка и тя четири месеца стои, без да си промени цвета даже. Веригите направиха лични марки, така наречен " бели марки ". Това се назовава корист с комерсиална мощ ", добави той в предаването " Нещо повече ". Като акцентира, че българският производител в никакъв случай не се е борил за преференции и привилегии, а за най-малко равнопоставени връзки.

" Не се съблюдават даже обикновени правила на конкурентост... Достатъчно е да има власт, която да подсигурява честното състезание и българският производител ще се оправи, " разяснява още Стойчев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР