Инфлационната криза, която вече повече от година вилнее по цял

...
Инфлационната криза, която вече повече от година вилнее по цял
Коментари Харесай

Експерт: Малките депозити и бързите кредити закърпват дупки в семейния бюджет

Инфлационната рецесия, която към този момент повече от година вилнее по целия свят и много съществено при нас, затрудни много от българите. Това сподели пред БНР кредитният съветник Тихомир Тошев.      

" Депозитите набъбнаха, само че в случай че се вгледаме в статистиката малко по-задълбочено, ще забележим, че малките депозити в действителност изчезват. Хората с дребни спестявания и по-ниски приходи посегнаха към тях и ги похарчиха, с цел да могат да закърпват дупки в фамилния бюджет. "

Според експерта сериозният растеж на бързите кредити и утежняването на заплащанията по тях също може да се пояснява в тази посока.

" Засега не съумяваме да се оправим добре с преодоляването на инфлацията, както и с месечните се разноски, които набъбнаха доста ", посочи Тошев.

" 345 000 депозита до 10 000 лв. излязоха от системата , бяха изхарчени в последните месеци за пълнене на дупки в бюджета. Хората с по-ниски спестявания ще продължат да протягат ръка към тях. "

Когато българинът не се усеща сигурен, той стартира да икономисва повече, а в този момент има много аргументи да се усеща нерешителен, акцентира той.

" В такива интервали българинът избира да икономисва така наречен бели пари за черни дни . Депозитите порастват всяка година от 2009 година, когато международната финансовата рецесия ни завари с 22 милиарда спестявания в банките, през днешния ден те са 73 милиарда. "

Въпреки нулевите лихви в последните години, българинът продължава да икономисва и да натрупа, само че това не е всеобщият случай.  80% от българите остават в дребния сегмент на спестяванията до 10 000 лв. , посочи кредитният съветник.

34 милиарда са изтеглените заеми, което прави системата извънредно ликвидна , разяснява Тихомир Тошев.

Най-вероятно  ще минем повсеместното нарастване на лихвите много по-леко от други страни , предвижда Тошев. Според него ще си останем с лихви в рамките 3-3,5% при ипотеките и 4,5-7% при потребителските заеми.

Българинът през днешния ден е много по-богат, в сравнение с през 2009-а . Оттогава се оформи много по-стабилна междинна класа, означи в умозаключение специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР