Инфекционистът доц. Атанас Мангъров подкрепи в ролята си на независим

...
Инфекционистът доц. Атанас Мангъров подкрепи в ролята си на независим
Коментари Харесай

Мангъров намери нов политически пристан във “Възраждане“

Инфекционистът доцент Атанас Мангъров поддържа в ролята си на самостоятелен специалист визията на партия “Възраждане “ за България, която беше показана в петък. Подкрепата му за " Възраждане " идва след несполучливата му кандидатура за народен представител от партия АБВ. Позициите на Мангъров и " Възраждане " против Covid ограниченията и имунизациите се припокриват и партията на Костадин Костадинов постоянно споделя позиции на инфекциониста по тематиката.

В петък, обаче, Мангъров подчертава в експозето си върху нужните промени в здравната система, без да се стопира на епидемията от Covid. “Тази здравна рецесия изложи на показ всички дефекти на нашата здравна система, като главното, което ни липсва е, че няма хора, тъй като не им се заплаща. Ние сме подготвени да даваме пари за техника, проби, само че не и за труд. В началото на рецесията се сподели, че ние разполагаме с над 2000 реанимационни кревати. Сега при 800 заболели се оказа, че системата изнемогва, тъй като няма хора: анестезиолози, реаниматори. Те са в чужбина, тъй като тук не им се заплаща. По същата причина няма сестри “, съобщи Мангъров. Той уточни, че води лекции на медицински сестри и акушерки и от 180 курс над 140 отпътуват непосредствено на открито всяка година.

“Това, което би трябвало да се направи и е най-важно за нашата система е да се раздели заплащането на медицинския труд от цената на лекуването “, сподели Мангъров.

Той подчертава и върху диспропорциите в заплащането в обособените специалности. По думите му в случай че този проблем не се реши, колкото и пари да се наливат в опазването на здравето, резултат няма да има.

Мангъров сподели, че би трябвало да се посочи от какъв брой лечебни заведения и лекарски практики имаме потребност и всички те да са оборудвани с всичко належащо като хора и инсталация и да се финансират от здравните вноски, а всички останали да са на свободния пазар. По думите му в този момент всеки желае да е частник, само че и да се закачи към финансиране от НЗОК.



Другият самостоятелен специалист, подкрепящ платформата на “Възраждане “ е икономистът Виктор Папазов.

" Възраждане " предлага 500 млн. лв. на година да бъдат вложени непосредствено в дребния фамилен бизнес, дотъкмяване на АЕЦ " Белене " и опазване на въглищните централи, укрепване на здравната система и нарастване на заплатите на медицинските експерти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР