Инфекциите със супербактерии, резистентни на антибиотици, са убили над 1,5

...
Инфекциите със супербактерии, резистентни на антибиотици, са убили над 1,5
Коментари Харесай

Милиони са починали само за година заради антибиотична резистентност

Инфекциите със супербактерии, резистентни на антибиотици, са умъртвили над 1,5 милиона души през 2019 година - и то единствено с инфекции на долната респираторна система т.е. белите дробове. Общо 4,5 млн. смъртни случаи са свързани с антибиотична устойчивост през 2019 година . Това сочи изследване, оповестено на 19 януари. То беше разказано от създателите му като най-изчерпателната оценка на въздействието на антимикробната устойчивост досега.

Броят на умрелите значи, че инфекциите от бактерии, резистентни към антибиотици, са директно виновни за повече смъртни случаи, в сравнение с ХИВ/СПИН или малария, написа БГНЕС. Най-честите причинители на гибел при антибиотична устойчивост са бактериите Ешерихия коли, стафилококи и стрептококи що се отнася до белите дробове
Китайско изобретение може да помогне против супербактериите
Китайски учени откриха средство, което може да помогне за унищожаването на мултирезистентните бактерии и да защищити хората от смъртоно...
Прочети повече
Изследването, оповестено в The Lancet, също по този начин открива, че антимикробната устойчивост играе роля в най-малко 3,5 милиона други смъртни случаи.

" Тези нови данни разкриват същинския мащаб на антимикробната устойчивост в международен мащаб и са явен сигнал, че би трябвало да действаме в този момент, с цел да се борим със опасността ", сподели съавторът на проучването Крис Мъри от Университета на Вашингтон.

Предишни оценки сочеха, че бактериите могат да убиват по 10 милиона души годишно до 2050 година. Сегашното изследване демонстрира, че това равнище може да бъде достигнато доста по-рано.

В проучването са взели участие 204 страни и територии.
Коронавирусът форсира появяването на супербактерии
Пандемията от COVID-19 е довела до всеобща приложимост на антибиотици, вследствие на което от ден на ден бактерии мутират и стават резистентни...
Прочети повече
Световната здравна организация от дълго време разгласи антибиотичната устойчивост за световна здравна рецесия. България от дълго време е водеща по приложимост на антибиотици в Европа, а при започване на тази година стана ясно, че е номер едно на Стария континент в това отношение.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР