Инфекциите с плътоядни бактерии се увеличават в САЩ – ето как един експерт казва, че можете да се предпазите

...
 е професор по фармакология и токсикология в .Плътоядни бактерии звучи като
Коментари Харесай

 е професор по фармакология и токсикология в .

Плътоядни бактерии звучи като предпоставка за лош филм на ужасите, но това е нарастваща – и потенциално фатална – заплаха за хората.

През септември 2023 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията издадоха здравни съвети, предупреждаващи лекарите и общественото здраве служители за увеличаване на случаите на месоядни бактерии, които могат да причинят сериозни инфекции на рани.

Аз съм професор в Медицинския факултет на университета в Индиана, където моята лаборатория изучава микробиология и инфекциозни заболявания. Ето защо CDC е толкова загрижен за тази смъртоносна инфекция – и начините да избегнете заразяването с нея.

Какво означава "месоядство"?

Има няколко вида бактерии, които могат да инфектират отворени рани и да причинят рядко състояние, наречено некротизиращ фасциит. Тези бактерии не просто увреждат повърхността на кожата – те отделят токсини, които разрушават подлежащата тъкан, включително мускули, нерви и кръвоносни съдове. След като бактериите достигнат кръвния поток, те получават лесен достъп до допълнителни тъкани и органи. Ако не се лекува, некротизиращият фасциит може да бъде фатален, понякога в рамките на 48 часа.

Бактериалните видове стрептококи от група А или стрептокок от група А са най-честият виновник за некротизиращия фасциит. Но последното предупреждение на CDC сочи допълнителен заподозрян, вид бактерия, наречена Vibrio vulnificus. Има само 150 до 200 случая на Vibrio vulnificus в САЩ всяка година, но смъртността е висока, като 1 на всеки 5 души се поддават на инфекцията.

Как се хващат месоядни бактерии?

Vibrio vulnificus живее предимно в топла морска вода, но може да се намери и в солена вода – райони, където океанът се смесва със сладка вода. Повечето инфекции в САЩ се случват през по-топлите месеци, между май и октомври. Хората, които плуват, ловят риба или газят в тези водни обекти, могат да заразят бактериите чрез отворена рана или рана.

Vibrio vulnificus може да попадне и в морските дарове, добити от тези води, особено в миди като стриди. Яденето на такива храни сурови или недостатъчно сготвени може да доведе до хранително отравяне, а боравенето с тях, докато имате отворена рана, може да осигури входна точка за бактериите, които да причинят некротизиращ фасциит. В САЩ Vibrio vulnificus е водеща причина за смъртност, свързана с морска храна.

Защо инфекциите с плътоядни бактерии нарастват?

Vibrio vulnificus се среща в топлите крайбрежни води по целия свят. В САЩ това включва южните щати на Персийския залив. Но повишаващите се температури на океана, дължащи се на глобалното затопляне, създават нови местообитания за този вид бактерии, които сега могат да бъдат намерени по източното крайбрежие чак на север до Ню Йорк и Кънектикът. Неотдавнашно проучване отбеляза, че инфекциите на рани от Vibrio vulnificus са се увеличили осем пъти между 1988 г. и 2018 г. в източната част на САЩ.

Промените в климата също подхранват по-силни урагани и бури, които са свързани с пикове в случаите на инфекция с плътоядни бактерии .

Освен повишаването на температурата на водата, броят на хората, които са най-уязвими към тежка инфекция, включително тези с диабет и тези, които приемат лекарства, които потискат имунитета, нараства.

Какви са симптомите на некротизиращ фасциит? Как се лекува?

Ранните симптоми на инфектирана рана включват температура, зачервяване, силна болка или подуване на мястото на нараняване. Ако имате тези симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ. Некротизиращият фасциит може да прогресира бързо, причинявайки язви, мехури, обезцветяване на кожата и гной.

Третирането на месоядни бактерии е надпревара с времето. Клиницистите прилагат антибиотици директно в кръвта, за да убият бактериите. В много случаи увредената тъкан трябва да бъде отстранена хирургически, за да се спре бързото разпространение на инфекцията. Това понякога води до ампутация на засегнатите крайници.

Изследователите са загрижени, че все по-голям брой случаи стават невъзможни за лечение, тъй като Vibrio vulnificus е развил резистентност към определени антибиотици.

Как да се защитя?

CDC предлага няколко препоръки за предотвратяване на инфекция.

Хората, които имат прясно порязване, включително нов пиърсинг или татуировка, се съветват да стоят далеч от вода, която може да е дом на Vibrio vulnificus. В противен случай раната трябва да бъде напълно покрита с водоустойчива превръзка.

Хората с отворена рана също трябва да избягват работа със сурови морски дарове или риба. Раните, които се получават по време на риболов, приготвяне на морски дарове или плуване, трябва да се измият незабавно и старателно със сапун и вода.

Всеки може да се зарази с некротизиращ фасциит, но хората с отслабена имунна система са най-податливи на тежко заболяване. Това включва хора, приемащи имуносупресивни лекарства, или такива, които имат предшестващи заболявания като чернодробно заболяване, рак, ХИВ или диабет.

Важно е да се има предвид, че некротизиращият фасциит понастоящем остава много рядък. Но като се има предвид неговата тежест, е полезно да бъдете информирани.

Разговорът

Тази статия е препубликувана под лиценз Creative Commons. Прочетете .

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР