Инерком-България не смята, че придобиването на държавен дял от страна

...
Инерком-България не смята, че придобиването на държавен дял от страна
Коментари Харесай

Инерком: Държавата има досатъчно механизми да осигури обществения интерес и доставките на електричество до потребителите

Инерком-България не счита, че придобиването на държавен дял от страна на българското държавно управление е единствения метод да се подсигурява публичния интерес и доставките на електричество за българските консуматори, споделя в изявление за Ройтерс Милена Стоева, ръководител на борда на шефовете на компанията.

Преди дни българският финансов министър Владислав Горанов също разяснява, че българската страна има задоволително принадлежности да контролира доставката на електричество до потребителите, заради което държавното присъединяване в договорката не е належащо. Редица специалисти и анализатори в България също споделят това мнение.
" Ние сме съгласни с финансовия министър и не считаме, че държавно придобиване на дял от бизнеса на ЧЕЗ е единственият метод да се подсигурява публичният интерес ", споделя Стоева пред Ройтерс.

Според нея обаче от ЧЕЗ зависи дали българската страна ще има дялово присъединяване при закупуването. В петък от централата на ЧЕЗ в Прага обявиха, че ше създадат обширен разбор на опцията за евентуално българско държавно присъединяване в продажбата на българските активи на електроразпределителната компания и ше разгласят решението си при започване на април.

Стоева отхвърля да оповести цената на договорката, само че отбелязва, че компанията Инерком е с активи за към 100 милиона лв. /62.90 милиона долара/, има корав ангажимент да завърши тази транзакция и счита да го съблюдава.
Що се отнася до терзанията за финансирането на договорката, от Инерком споделят, че се водят договаряния с няколко глобално-опериращи банки, доста от които нямат офиси в България, като освен това никакви офшорни компании няма да вземат участие в транзакцията.

От компанията декларират, че финансирането на договорката в никакъв случай не е било дискутирано с съветски банки, както и че за договорката ще бъде обезпечен забележителен дял лично финансиране.

" От подписването на контракта до в този момент, договарянията с банките вървят добре ", декларира Стоева, като не загатва съответни имена на банки заради строгите клаузи за конфиденциалност на договорката.

" Никакви офшорни компании няма да вземат участие в тази транзакция, желанието ни е да създадем транспарантна договорка ", споделя още тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР