Индустрията за добив на никел в световен мащаб е под

...
Индустрията за добив на никел в световен мащаб е под
Коментари Харесай

Евтин никел от Индонезия залива пазара и това е проблем

Индустрията за рандеман на никел в международен мащаб е напрегнат и главната причина е свръхпредлагането на на ниска цена никел от Индонезия. Постоянното предложение продължава да обезпечава огромен световен остатък, оказвайки напън за понижаване на цената на никела. Към този миг Индонезия е виновна за над половината от международните доставки на този значим детайл.

Възходът на Индонезия като водещ състезател в международната никелова промишленост, се оказва незабравим. Доминацията на страната идва макар общата опозиция от страна на Европейския съюз посредством Световната комерсиална организация.

За малко повече от десетилетие Индонезия напълно трансформира бизнеса си за експорт на никел - страната усили деветкратно производството си в мините. Тя и Китай в този момент създават към 70% от общото предложение на никел в света. Конкурентите им в Австралия и на други места са застрашени от евентуално излизане от бизнеса, написа Oilprice.

Предупреждения за прекъсване на бизнеси

Френският миньор Eramet неотдавна предизвести, че не е надалеч денят, когато Индонезия ще затвърди позицията си на най-големия достачик в снабдител, затривайки съперниците си.

Основателят и ръководител на Fortescue Metals Group и един от най-богатите хора в Австралия Андрю Форест неотдавна помоли Лондонската борса за метали да направи разликата сред " замърсен " и " чист " никел. По думите му борсата би трябвало да се научи да разделя никела въз основа на обвързваните с него въглеродни излъчвания, позволявайки на купувачите да избират резистентност. Вероятно той има поради компании, употребяващи акумулатори от на ниска цена никел, добиван в Индонезия.
 Индонезия желае до 2 години да обезпечава 65% от износа на никел в света
Държавата, която желае до 2 години да обезпечава 65% от износа на никел в света

В страната, която е 4-та по население, се строи и най-големият в света цех за никел

Индонезия употребява сила от въглища, с цел да добива огромна част от своя никел, което оставя огромен въглероден отпечатък. Има и изказвания за обезлесяване, замърсяване и загуба на биоразнообразие, произлизащи основно от отчет на американската организация с нестопанска цел Climate Rights International. Докладът се базира на плана за рандеман и преправка на никел на остров, Халмахера, където са отстранени хиляди хектари гори и са нечисти реки и морето.

Падащата цена на никела принуждава някои мини да спрат работа.

Някои мини за никел към този момент са затворени, до момента в който други би трябвало да обмислят да го създадат скоро. Междувременно огромни миньори като BHP обявиха, че е доста малко евентуално техните интервенции с никел да са печеливши преди 2030 година Компанията разгласи и проекти за повсеместен одит на активността с никел, евентуално включващ затварянето на Nickel West - деяние, което би заплашило над 3000 чиновници.

Производителят на редкоземни детайли Lynas пък неотдавна регистрира 74% спад на чистата облага до едвам 39,50 милиона щатски $ за втората половина на 2023 година

Цената на никела спада, само че това може да се промени

Никелът незаместим при производството на акумулатори, неръждаема стомана и разнообразни сплави. Металът заема съществена позиция в актуалната електроника и високоефективните технологии.
 JPMorgan получи торби с камъни, вместо поръчан никел за 1,3 милиона $
JPMorgan получи торби с камъни, вместо поръчан никел за 1,3 милиона $

Случаят беше разгласен от Лондонската борса за метали предходната седмица

Нискокачественият никел е суровина за неръждаема стомана, до момента в който сортът от висок клас намира приложение в артикули като батерии за транспортни средства и така нататък

За Запада, който се концентрира върху " чистите " първични материали, индонезийският никел не е вид. Не единствено, че е спорен, само че свръхпредлагането продължава да прави други мини по света по-нежизнеспособни.

Светът става очевидец на забележителен спад в цената на никела. Цените са надолу с над две трети от най-високото равнище от 50 000 щатски $ за метричен звук през 2022 година до към 16 500 щатски $ преди няколко дни.

Според отчет на Reuters, търговци и анализатори считат, че и Китай, и Индонезия възнамеряват да понижат производството на никел с най-малко 100 000 метрични тона тази година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР