Индустрията на термоядрените централи е пред бурно развитие в близките

...
Индустрията на термоядрените централи е пред бурно развитие в близките
Коментари Харесай

Доставчиците за термоядрени централи в очакване на големи печалби


Индустрията на термоядрените централи е пред бурно развиване в околните години
(снимка: Tokamak Energy)

Доставчиците на съоръжение за термоядрени електроцентрали не желаят да рискуват пари и чакат солидни гаранции за бъдещи облаги, сочи разбор на зараждащата се промишленост, в която редица страни насочват вложения.

Асоциацията на термоядрената промишленост (FIA) разгласява отчет за положението на веригата за доставки в бранша, според който през идващите години пазарът на съоръжение в тази област ще нарасне десетки и стотици пъти. В същото време по-голямата част от доставчиците във веригата за доставки не желаят да влагат независимо в разширение на производството и чакат твърди гаранции за активността си.
още по темата
Проучването обгръща 26 частни компании, разработващи термоядрени реактори и обвързвано с тях съоръжение, както и 34 компании за произвеждане на съставни елементи за термоядрени съоръжения. Всички те са членове на FIA.

Анализът на отговорите сподели, че разноските във веригите за доставки са достигнали 500 милиона $ през 2022 година До стартирането на първите термоядрени електроцентрали цената на веригите за доставки ще нарасне до 7 милиарда $ и ще надвиши трилиони долари след пускане на пълномащабно произвеждане на термоядрена сила.

В същото време сходна динамичност и умопомрачителни цифри на бъдещи доходи не биха могли да принудят доставчиците неотложно да стартират да уголемяват индустриалния си потенциал. FIA отбелязва, че компаниите-доставчици се нуждаят от твърди гаранции за приемане на бъдещи доходи, за което би трябвало да се подхващат редица стъпки както в частния, по този начин и в обществения бранш.

Приблизително 70% от интервюираните разработчици на съоръжение споделят, че техните снабдители отхвърлят да влагат в разширение на производството без непрекъснати поръчки. В същото време повече от половината от тях удостоверяват, че за реализиране на предстоящ прогрес са нужни вложения през днешния ден.

„ Прогнозираният напредък на термоядрената промишленост основава големи бизнес благоприятни условия за сегашни и нови снабдители “, споделя изпълнителният шеф на FIA – Андрю Холанд. „ Ясно е, че е нужна по-дългосрочна сигурност – посредством композиция от финансиране, контролиране, механизми за шерване на риска и по-активна връзка, с цел да се подсигурява, че доставчиците са подготвени да изпреварят потребностите на промишлеността “.

Асоциацията смята, че независимостта от закупуването на редки минерали и метали, множеството от които се добиват в зони на непрекъснати военни спорове, е неповторима характерност на веригата за доставки на съоръжение за термоядрени съоръжения. Компонентите за синтез изискват високо проведено произвеждане, което може да се откри единствено в отворените стопански системи.

За повишение на интензивността на доставчиците е належащо да се подхващат редица ограничения. По-специално, би трябвало да се усилят както обществените, по този начин и частните вложения в промишлеността. Това може да стане посредством опити на финансиране с разделение на риска, с цел да се даде опция на доставчиците да влагат в нов потенциал.

Необходимо е също да се основат мрежови общности и да се организират годишни събития за снабдители, с цел да се насърчи връзката и осведомеността сред фирмите за синтез и доставчиците. И най-после, належащо е въвеждане на стандартизация и контролиране, с цел да се усъвършенства сигурността във веригата на доставки и увереността в дълготрайните вложения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР