Индустрията на криптовалутите се оценява към момента на 1,7 трилиона

...
Индустрията на криптовалутите се оценява към момента на 1,7 трилиона
Коментари Харесай

Преломен момент за крипто-индустрията: САЩ одобриха ETF


Индустрията на криптовалутите се прави оценка все още на 1,7 трилиона долара 
(снимка: CC0 Public Domain)

Настъпи повратна точка за промишлеността на криптовалутите – Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC) утвърди откриването на спот капиталови фондове (ETF), свързани с биткойн.

Това е удивително събитие за промишленост, оценена на 1,7 трилиона $, което би трябвало да увеличи доверието в цифровите активи като цяло, както и да отвори пазара на криптовалута за милиарди долари от елементарни вложители.

ETF (борсово търгуван фонд) е капиталов фонд, който образува портфейл от активи – в подтекста на тази вест това ще бъде избран брой биткойни – и по-късно издава лични акции, обвързани към същите тези активи. Чрез закупуване на биткойн ETF скъпи бумаги, вложителят не има непосредствено криптовалутата, само че цената на акциите ще зависи директно от цената на биткойн.

Трябва да се има поради, че SEC е одобрила спотови ETF, което значи, че те държат самия биткойн, за разлика от от дълго време утвърдените биткойн фючърсни ETF, които държат контракти, обвързани с криптовалутата.

Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати одобри в сряда годни заявки от 11 фонда. Техните акции, свързани с биткойни, ще се търгуват на Нюйоркската фондова борса (три фонда), борсата Nasdaq (два фонда) и Чикагската борса за варианти (CBOE).

На тържищата е позволено да стартират да търгуват скъпи бумаги още в четвъртък. Таксите на емитента ще варират от 0,2% до 1,5%, а редица фондове ще оферират акции с нулева такса за стеснен интервал от време.
още по темата
Одобрението на SEC следва години на закъснение и безапелационни отводи на голям брой опити за пускане на спотови биткойн ETF. Първото заявление за разкриване на подобен фонд е подадено през 2013 година

Интересното е, че зелена светлина за ETF беше дадена единствено няколко месеца откакто Комисията по скъпите бумаги и тържища претърпя голяма загуба в съда. През август Окръжният апелативен съд на окръг Колумбия постанови, че SEC е „ случайно и предубедено ” отхвърлила опита на Grayscale да преобразува своя Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) на стойност към 26 милиарда $ в спот биткойн ETF.

Поддръжниците на спотовите биткойн ETF от дълго време настояват, че контролираните скъпи бумаги, обвързани с най-старата криптовалута в света, биха разрешили на институционалните вложители и вложителите на дребно да следват придвижването на цените на биткойн, без да се постанова да отварят портфейли за криптовалута или по различен метод да влагат непосредствено в цифровия актив.

Акциите на ETF ще бъдат налични за всеки вложител от Съединени американски щати с брокерска сметка. „ ETF са първата стъпка в преместването на изпитани във времето финансови артикули и структури от Уолстрийт към цифрови активи, които хората схващат ”, разяснява Муниб Али, основен изпълнителен шеф на Trust Machines, пред TechCrunch.

Според Джон Ву, президент на Ava Labs, стартирането на спотови биткойн ETF може също да добави легитимност към пространството на криптовалутите и да усили броя на вложителите, които преди този момент не са имали достъп до криптоактиви по една или друга причина.

„ С появяването на ETF легитимирането, отбраната и дистрибуцията стават мейнстрийм и това е повратна точка за промишлеността ”, означи специалистът.

Поради притока на нови вложители, пазарът на криптовалута ще продължи да пораства, евентуално с доста бързи темпове. На фона на упованията за пускане на спотови ETF и други събития, биткойнът нарастна 2,5 пъти през последната година – от към 17 хиляди $ при започване на 2023 година до над 45 хиляди $ сега.

Предполага се, че биткойн би трябвало да нарасне доста на фона на утвърждението на спотови ETF, само че до момента пазарът реагира сдържано – курсът на най-популярната криптовалута се повиши единствено с 1%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР