Индустрията е произвела повече от 9,1 млрд. тона пластмаса от

...
Индустрията е произвела повече от 9,1 млрд. тона пластмаса от
Коментари Харесай

Планетата се превръща в пластмасова

Индустрията е произвела повече от 9,1 милиарда тона пластмаса от 1950 година насам, като сега има задоволително останки пластмаса, с цел да погребе Манхатън под повече от три километра отпадък. Това демонстрира ново световно многогодишно изследване, оповестява " Асошиейтед прес ".

Пластмасите не се разграждат като други изкуствени материали, тъй че три четвърти от непотребните пластмаси завършват като боклуци в сметища, носени от вятъра по земята и плаващи в океани, езера и реки, съгласно изследването, оповестено в сп. " Science Advances ".

" С актуалното движение, ние фактически се насочваме към пластмасова планета ", предизвестява водещият създател на проучването Роланд Гейер, промишлен еколог в Калифорнийския университет в Санта Барбара. " Това е нещо, на което би трябвало да обърнем внимание ", добавя той.

Бумът на пластмасите стартира след Втората международна война, а в този момент пластмасите са на всички места. Използват се в опаковки като пластмасови бутилки и потребителски артикули като мобилни телефони и хладилници. Те са в тръби и други строителни материали. Те са в коли и облекла, нормално като полиестер.

Съавторката на изследването Джена Джембек от Университета на Джорджия акцентира, че светът първо би трябвало да знае какъв брой пластмасови боклуци има по света, преди да може да се оправи с казуса.

Те са пресметнали, че от създадени 9,1 милиарда тона, близо 7 милиарда тона към този момент не се употребяват. Само 9 % са били рециклирани и други 12 на 100 са били изгорени, оставяйки 5,5 милиарда тона пластмасови боклуци на сушата и във водата.

Използвайки данните на самата пластмасова промишленост, учените са открили, че количеството на създадените и изхвърлени пластмаси се усилва. През 2015 година светът е създал 448 млн. тона пластмаса - повече от два пъти повече в сравнение с през 1998 година

Китай създава най-вече пластмаса, следван от Европа и Северна Америка.

" Растежът е изумителен и не наподобява, че скоро ще се забави ", акцентира Роланд Гейер.

Около 35 % от създадената пластмаса е предопределена за пакетиране, като да вземем за пример бутилки за вода.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР