Индустрията е най-големият потребител на природен газ в страната. Защитата

...
Индустрията е най-големият потребител на природен газ в страната. Защитата
Коментари Харесай

Работодателите готови са сезират ГД „Конкуренция“ на ЕК за плановете за разделяне на ценообразуването на „Булгаргаз“


Индустрията е най-големият консуматор на природен газ в страната. Защитата на публичния интерес, в подтекста на снабдяването с природен газ, е немислима без присъединяване на индустриалните консуматори.

Това се споделя в писмо на работодателските организации АИКБ, БСК и КРИБ до министър-председателя Кирил Петков във връзка със обстановката на пазара пазара на природния газ у нас.

Ето цялостния текст на писмото:

" През януари 2022 година от страна на Правителството бяха обявени планове за изменение на метода на действие на пазара на природен газ.

Беше декларирано, че „ Булгаргаз “ като публичен снабдител има достъп до всички вероятни запаси, всички дълготрайни контракти, които България е получила през годините, както и достъп до хранилището в Чирен. Благодарение на тези принадлежности, Булгаргаз разполага с избран запас. Този запас, преди всичко, в случай че се следва функционалността на публичен снабдител, следва да е в интерес на обществото, по-късно в интерес на индустрията… “- От страна на държавното управление бяха задавани въпроси като „...кой печели от смесването на комерсиалните функционалности и отбраната на публичния интерес, при държанието на „ Булгаргаз “ на пазара? “.

Направените в общественото пространство изказвания основават внушението, че промишлеността не е част от обществото, а работи в негов ущърб. Считаме промишлеността за един от главните стълбове на обществото. Индустрията е тази, която дава образ на националната ни стопанска система. От жизнеспособността на националната ни стопанска система зависи благосъстоянието на всеки член на обществото в това число и битови и индустриални субекти.

Потреблението на природен газ от страна на промишлеността възлиза на към 11 400 000 MWh/годишно, формирайки почти 37% от вътрешния пазар. Така промишлеността е най-значимият консуматор на природен газ в страната.

Защитата на публичния интерес, в подтекста на снабдяването с природен газ, е немислима без присъединяване на индустриалните консуматори. Бихме желали да обърнем внимание, че достъпът до упоменатите запаси „ Булгаргаз “ има като натурален по природата си монополист на пазара на природен газ в България. Държавното комерсиално сдружение разполага с необятен потребителски портфейл от индустриални консуматори, за чието точно доставяне Булгаргаз има опцията да подписва дълготрайни контракти за огромни размери и да реализира оптимално удобни условия към тях.

Искаме да обърнем внимание, че за промишлеността е от изключителна значимост сигурността на доставките на природен газ, която е съществена причина основна част от индустриалните консуматори (ако не и всички) да имат подписани контракти с „ Булгаргаз “ ЕАД до края на 2022 година, като количествата по тези контракти са декларирани още през третото тримесечие на предходната 2021 година и при уговорка от типа “получи или плати” ( “take or pay”). Убедени сме, че тези поръчки за обилни количества са значително значими за „ Булгаргаз “ ЕАД, с цел да е в положение да извърши дълготрайните си контракти, които е сключил със своите снабдители още преди години, както и да усъвършенства своите разноски за доставка на природен газ за България – разноски за потенциал и други. Същевременно не е за подценяване и коректността на промишлеността, при осъществяване на своите отговорности за навреме възнаграждение и приемане на декларираните количества. Без значителния принос на индустриалните консуматори, „ Булгаргаз “ надали ще е в положение да извърши своите дълготрайни задължения за количества и заплащания към своите снабдители. Справедливите взаимоотношения сред „ Булгаргаз “ ЕАД и индустриалните потребители на природен газ са от изгода за всички – страната, битовите и индустриалните консуматори.

От направените в общественото пространство заявки се основава погрешното подстрекателство, че промишлеността се облагодетелства за сметка на останалите консуматори, като на база на това се прокарва концепцията, че е належащо количествата от договорите на най-ниски цени да отиват оптимално за угаждане на потребностите на потребителите, снабдявани по контролирани цени, до момента в който за промишлеността ще се продава на доста по-високи цени. Искаме да обърнем внимание, че постигането на оптимално ниски цени за битовите консуматори е невероятно без миксирането на доставките им с тези на индустриалните консуматори. Считаме, че актуалното ценообразуване на „ Булгаргаз “ към неговите клиенти е заслужено, като то работи в интерес на всички участници.

Бихме желали да подчертаем, че доколкото е заявявано в публичното пространство, дълготрайните контракти на „ Булгаргаз “, по които все още се доставят количества, са подписани при ценообразуване на база петролни артикули и цени на европейски тържища. Въпреки че тежестта на борсовата (хъбовата) цена е с по-голямо въздействие, към сегашния миг точно съставният елемент на база нефт и петролни артикули обезпечава по-благоприятна цена на природния газ, доставян от „ Булгаргаз “, спрямо тази на европейските и на българския борсови пазари. Към момента от това събитие заслужено се облагодетелстват всички консуматори, които имат подписани контракти с „ Булгаргаз “ за актуалната година. През 2020 година, обаче, обстановката беше противоположната и, до момента в който европейските газови котировки бяха от порядъка на 8-10 лева./MWh, промишлеността заплащаше газа си на цени от към 20 - 25 лева./MWh, наедно с останалите клиенти на „ Булгаргаз “ ЕАД, в осъществяване на своите отговорности.

Ако в този момент се реализира смяна на политиката на ценообразуване на „ Булгаргаз “ ЕАД, това ще бъде следващата смяна на енергийния пазар, осъществена по средата на настоящи контракти и направена без разискване със заинтригуваните страни. Последното може да докара даже до предварително преустановяване на договорните взаимоотношения с клиенти на свободния пазар и до произлизащи от това редица проблеми за всички страни по договорите.

Въпреки неколкократните изказвания в общественото пространство от страна на изпълнителната власт, няма изясненост какви биха били възнамеряваните от държавното управление промени в пазара на природен газ. Бихме желали да Ви призовем ясно да визиите желанията на държавното управление, които да бъдат подложени на нужното публично разискване и конструктивен разговор. Нека в разговора, за който настояваме, се има поради, че поносимостта на цената на природния газ за индустриалните предприятия е определяща за нашата жизненост и конкурентоспособност. Невъзможността за индустриалната част на стопанската система да създава добавена стойност ще има неподходящи последствия за обществото като цяло.

Бихме желали също по този начин да напомним, че България в лицето на БЕХ ЕАД, „ Булгаргаз “ ЕАД и „ Булгартрансгаз “ ЕАД един път беше наказана от Европейската комисия да заплати сериозна санкция по антимонополното дело AT.39849 – BEH Gas.

Заявяваме и готовността си да сезираме Групово дело „ Конкуренция “ на Европейска комисия (DG COMP), защото считаме, че разделянето на ценообразуването на „ Булгаргаз “ ще докара до:

• Дискриминация – стопанските консуматори, които са присъединени към газоразпределителните мрежи ще получат ценово преимущество пред потребителите, присъединени към газопреносната мрежа, имащи контракти за доставка с „ Булгаргаз “;

• Кръстосано субсидиране – „ Булгаргаз “ ще образува обособени цени за другите си клиенти, при изискване че получава природния газ от външни снабдители на единна цена за всички негови клиенти.

Кръстосаното субсидиране е в нарушаване както на българското, по този начин и на европейското законодателство ", се споделя в писмо на Добри Митрев, ръководител на УС на БСК.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР