Индустриалното сърце на Европа е изправен пред опасността от отлив

...
Индустриалното сърце на Европа е изправен пред опасността от отлив
Коментари Харесай

Индустриалното сърце на Европа е заплашено от отлив на компании

Индустриалното сърце на Европа е изправен пред заплахата от отлив на компании. Производители на автомобилни елементи, химикали и стомана се едвам се оправят с високите цени на електрическата енергия, които регистрират нови върхове съвсем всеки ден.

Цените на електрическата енергия и газа в Германия се удвоиха в границите на едвам два месеца, като електрическата енергия за година напред надвиши 540 евро за мегаватчас, а единствено преди две години цената е 40 евро, написа Bloomberg.

Инфлацията, пристигнала от високите цени на силата е доста по-драматична тук, в сравнение с други места, съгласно Ралф Щофелс, основен изпълнителен шеф на BIW Isolierstoffe GmbH, производител на силиконови елементи за автомобилната, галактическата промишлености и за електроуреди.
 Norsk Hydro възнамерява да затвори цех за размразяване на алуминий в Словакия
Пореден цех в Европа стана жертва на високите цени на силата

Топлинното дружество работи на 60% от своя капацитет

Страната разчиташе на обилни доставки на газ от Русия за електроцентрали и заводи, само че в този момент се готви за невиждано предизвикателство да поддържа бизнеса да работи, откакто Русия понижи тези потоци. Временни прекъсвания заради високи цени са били следени и преди, като производството на торове и стомана беше лимитирано през декември и март.

Цените порастват още по-устойчиво, което зазилва напрежението. Европейският газ стигна до цени, които са близо 11 пъти по-високо от нормалното за това време на годината.

" Цените пречат на доста енергоемки компании, които се конкурират в интернационален проект ", споделя Матиас Рух, представител на Evonik Industries AG, вторият по величина производител на химикали в света с фабрики в 27 страни.

Компанията се принуждава да заменя към 40% от размерите си природен газ в Германия с полутечен нефтен газ и въглища и трансферира някои по-високи разноски върху клиентите. Но концепцията за пренасяне не е включена като опция.
 Най-старият производител на стъкло в света може да приключи бизнеса си, поради газовата рецесия в Европа
Най-старият производител на стъкло в света може да приключи бизнеса си, поради газовата рецесия в Европа

Компанията разчита на съветски газ, за ​​да зарежда две значими заводи в южните немски градове Амберг и Вайден

Все отново има някои признаци, че индустриалната позиция на Германия отслабва. Според държавни данни през първите шест месеца на тази година размерът на химическия импорт е повишен с към 27% по отношение на същия интервал на предходната година. Едновременно с това химическото произвеждане спада, като производството през юни е намаляло с съвсем 8% по отношение на декември.

Миналия месец МВФ разгласи, че Германия ще се показа най-зле в G7 тази година поради зависимостта на промишлеността от съветския природен газ.

Най-големият производител на мед в Европа Aurubis има за цел да минимизира потреблението на газ и да трансферира разноските за електрическа енергия към клиентите. Това съобщи основният изпълнителен шеф Роланд Харингс.

Още един колос Suedzucker пък създаде незабавни енергийни проекти, ако Русия изцяло спре доставките на газ за Германия.

BMW ръководи 37 уреди, захранвани с газ, които генерират топлота и електричество в фабрики в Германия и Австрия, само че обмисля вместо това да употребява локални комунални услуги.

Компанията Delkeskamp Verpackungswerke възнамерява да затвори фабрика за хартия в северния град Норруп поради високите разноски за сила, като 70 служащи ще изгубят работата си.

По думите на Симоне Талиапиетра, старши помощник в основания в Брюксел мозъчен концерн Bruegel, някои промишлености ще бъдат подложени на сериозен стрес и ще би трябвало да премислят производството си в Европа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР