Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС се сви

...
Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС се сви
Коментари Харесай

Спад на индустриалното производство в ЕС през март, но добро повишение в България

Индустриално произвеждане в еврозоната и в целия Европейски Съюз се сви внезапно през март вследствие на отрицателните последствия от войната в Украйна, демонстрират последни данни на Евростат.

В рамките на България обаче произвеждане през март означи стабилен отскок, нареждайки нашата страна на едно от челните места в Европейски Съюз.

Трябва да се има поради, че това са първите индустриални данни, които отразяват действително отрицателния резултат от почналата на 24-ти февруари съветска военна инвазия в Украйна, както и въздействието от наложените западни наказания по отношение на Москва.

Индустриалното произвеждане в Европейски Съюз се намали през март с 1,2% по отношение на февруари, когато набъбна с 0,6%, а в границите на еврото означи спад с 1,8% след покачване с 0,5% месец по-рано.

Производството на финансови артикули в Европейски Съюз и еврозоната означи спад надлежно с 2,6% и с 2,7%, на нетрайни потребителски артикули - надлежно с 1% и с 2,3%, до момента в който производството на дълготрайни артикули се увеличи надлежно с 0,7% и с 0,8% по отношение на предходния месец. Енергийното произвеждане в Европейски Съюз пък набъбна през март с 1,3%, само че в границите на еврозоната понижа с 1,7 на 100.

Най-силен индустриален спад на месечна база беше регистриран в Словакия (с 5,3%), Германия (с 5%) и Люксембург (с 3,9%), до момента в който максимален растеж означи производството в Литва (с 11,3%), Естония (с 5,1%), България (с 5%) и Гърция (също с 5%).

Промишленото произвеждане в България набъбна през март с 5% по отношение на февруари, когато се увеличи с 0,3%, запазвайки наклонността на резистентен индустриален напредък за десети следващ месец.

Спрямо март 2021 година производството в еврозоната се сви с 0,8% след напредък с 1,7% през февруари, а в границите на целия Европейски Съюз индустриалното произвеждане се увеличи през март 2022 година с 0,7% след напредък от 2,8% месец по-рано.

На годишна база индустриалното произвеждане в България набъбна през март с 19,1% след покачване с 14,8% през февруари, като по-солиден напредък беше регистриран само в Литва (с 25,9%). Най-голям спад на годишна база пък беше регистриран в Словакия (със 7,3%), следвана от Ирландия (с 5,5%) и Германия (с 4,1%).

Източник:БНР

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР