Индустриални свиневъди алармират за нова вълна на африканската чума по

...
Индустриални свиневъди алармират за нова вълна на африканската чума по
Коментари Харесай

Свиневъди алармират: Нова вълна на африканска чума по свинете обхваща страната

Индустриални свиневъди сигнализират за нова вълна на африканската чума по свинете , която обгръща страната. Като главен източник на заплаха те показват стопанствата вид " заден двор ", защото там продължава да няма никакъв надзор, съобщи .

Изпълнителният шеф на Асоциациацията на свиневъдите Димитър Михайлов разяснява, че у нас към момента никой не знае какъв брой свине за отглеждат в " задните дворове "  и че нищо не се е трансформирало от предходния пик на чумата през 2019 г. 

Той подсети, че през 2019 - 2021 година към 220 000 животни бяха унищожени поради това заболяване, което е 25% от българското свиневъдство. По думите му са били нужни към година и половина - две, с цел да се възвърне тази численост. 

Чумата не си е тръгвала, безапелационен е Михайлов и акцентира, че фермите вид " заден двор " постоянно са били главната заплаха, тъй като огромна част от животните в тези стопанства не са регистрирани към никой ветеринарен доктор. 

" Няма никакво наблюдаване върху тези животни . Самите притежатели на тезиз животни не ползват никакви ограничения за биосигурност. Не дребна част от тези хора изобщо не имат вяра, че има подобен вирус. Хората нямат доверие на институциите и не схващат същината на казуса, който е доста сериозен. Появата на това заболяване в " заден двор " води до влизането на района в трета зона, която има доста прецизни ограничавания, всички животни в тази зона, които не са регистрирани, се унищожават, не се получава отплата за животните, надлежно бизнесът стопира да работи в този район, да вземем за пример дадена свиневъдна плантация. Дори при нейното възобновяване, тя има ограничаване къде да продава ", изясни той.

Михайлов приканва притежателите да записват животните си и увери: " Никой не желае да унищожи животните на тези хора ".

Според него две са аргументите за казуса. Първата е, че БАБХ не може да управлява страната. Втората - инвентаризациите се правят с локалните кметове, което прави процеса неефикасен, тъй като те си затварят очите за такива случаи, не желаят да се конфронтират със своите гласоподаватели, сподели още Димитър Михайлов.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР