Индонезийският президент пуска първата високоскоростна железопътна линия в Югоизточна Азия, финансирана от Китай

...
Индонезийският президент Джоко Видодо откри първата високоскоростна железопътна линия в
Коментари Харесай

Индонезийският президент Джоко Видодо откри първата високоскоростна железопътна линия в Югоизточна Азия, която започва търговските си операции на Понеделник, ключов проект в рамките на китайската инфраструктурна инициатива „Един пояс, един път“, който драстично ще намали времето за пътуване ...

От АЧМАД ИБРАХИМ Associated Press и НИНИЕК КАРМИНИ Associated Press, 2 октомври 2023 г., 1:34 ч. Китайската инфраструктурна инициатива „Един пояс, един път“, която ще драстично намалява времето за пътуване между два ключови града.

Проектът е съпроводен със закъснения и нарастващи разходи и някои наблюдатели се съмняват в търговските му ползи. Но Widodo защити 142-километровата (88 мили) железопътна линия, която получи официалния лиценз за експлоатация от Министерството на транспорта в неделя.

Проектът на стойност 7,3 милиарда долара, до голяма степен финансиран от Китай, е изграден от PT Kereta Cepat Indonesia-China, известен като PT KCIC, съвместно предприятие между индонезийски консорциум от четири държавни компании и China Railway International Co. Ltd.

Железопътната линия свързва Джакарта с Бандунг, гъсто населената столица на провинция Западна Ява, и ще намали пътуванията времето между градовете от сегашните три часа до около 40 минути.

Очаква се използването на електрическа енергия да намали въглеродните емисии.

Widodo във встъпителните си бележки официално нарече първата високоскоростна железопътна линия в Индонезия — най-бързата в Югоизточна Азия, със скорости до 350 км/ч (217 мили/ч) — като „Whoosh“ от „Waktu“ Hemat, Operasi Optimal, Sistem Handal“, което означава „спестяване на време, оптимална работа, надеждна система“ на индонезийски език.

„Високоскоростният влак Джакарта-Бандунг бележи модернизацията на нашия масов транспорт, който е ефективен и екологичен“, каза Видодо.

< p class="Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv">„Нашата смелост да опитваме нови неща ни дава увереност и възможност да учим и ще бъде много полезна за бъдещето, правейки нашите човешки ресурси по-напреднали и нашата нация по-независима“, той добавено.

Widodo, заедно с други високопоставени служители, кара Whoosh от първата му станция, Halim в източна Джакарта, до станция Padalarang в Бандунг, една от линиите четири гари, разположени на около 30 километра (18 мили) от централната част на Бандунг.

Той направи 25-минутно пробно пътуване с влака на 13 септември и каза на репортери, че се е чувствал комфортно да седи или да се разхожда във влака-стрела дори при максимална скорост. Джакарта за тридневни разговори с лидерите на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия и други страни.

Luhut Binsar Pandjaitan, координиращият министър за мореплаването и инвестициите, каза Китай Железопътната компания се съгласи да прехвърли технологията си в Индонезия, така че в бъдеще високоскоростните влакове в страната да могат да се произвеждат в страната.

За две седмици, водещи до откриването , PT KCIC провежда безплатен публичен пробен период.

Индонезия постави първа копка на проекта през 2016 г. Първоначално се очакваше линията да започне работа през 2019 г., но беше отложено поради спорове относно придобиване на земя, екологични проблеми и пандемията от COVID-19. Беше планирано да струва 66,7 трилиона рупии (4,3 милиарда долара), но сумата нарасна до 113 трилиона рупии (7,3 милиарда долара).

Влаковете са модифицирани за Индонезия тропически климат и са оборудвани със система за безопасност, която може да реагира при земетресения, наводнения и други извънредни ситуации. 209-метровият (685-футов) влак има капацитет от 601 пътници.

Цените на билетите не бяха финализирани към понеделник, но PT KCIC изчисли една- начин цените на пътник ще варират от 250 000 рупии ($16) за втора класа до 350 000 рупии ($22,60) за VIP места.

Пътниците, които отиват в центъра на Бандунг, трябва да вземат захранващ влак от гара Padalarang, който ще добави още 20 минути, с приблизителна цена около 50 000 рупии ($3,20).

Железопътната сделка беше подписана през октомври 2015 г., след като Индонезия избра Китай пред Япония в ожесточено наддаване. Финансиран е със заем от Китайската банка за развитие за 75% от стойността. Останалите 25% идват от собствените средства на консорциума.

Проектът е част от планирана 750-километрова (466 мили) високоскоростна влакова линия, която ще пресича четири провинции на главния индонезийски остров Ява и завършва във втория по големина град в страната, Сурабая.

Като глобален икономически гигант, Китай е един от най-големите източници на преки чуждестранни инвестиции в Югоизточна Азия, регион, дом на повече от 675 милиона души. На фона на репресиите от страна на Съединените щати и техните съюзници, Китай разширява търговията със страните от АСЕАН и инфраструктурните проекти играят ключова роля.

Полу-високоскоростна железопътна линия — със скорости до 160 км/ч (99 мили/ч) — свързването на Китай с Лаос беше открито през декември 2021 г. Инфраструктурата на стойност 6 милиарда долара беше финансирана предимно от Китай в рамките на политиката „Един пояс, един път”. Маршрутът от 1035 километра (643 мили) минава през планинските вериги на Лаос, за да свърже югоизточния китайски град Кунмин с Виентян, столицата на Лаос. Има планове за високоскоростен влак през Тайланд и Малайзия до Сингапур.

___

Авторът на Associated Press Edna Tarigan от Джакарта, Индонезия, допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР