Индонезийският президент и председател на Г-20 Джоко Уидодо отпътува днес

...
Индонезийският президент и председател на Г-20 Джоко Уидодо отпътува днес
Коментари Харесай

Президентът на Индонезия ще се срещне с Путин и Зеленски

Индонезийският президент и ръководител на Г-20 Джоко Уидодо отпътува през днешния ден за Европа, където възнамерява да посети Русия и Украйна и да се срещне с водачите на страните, с цел да насърчи мирните договаряния. Джоко Уидодо, президент на Индонезия
Уидодо отпътува за Германия, с цел да взе участие като посетител в срещата на върха на Г-7 от 26 до 27 юни, а по-късно ще отиде в украинската столица Киев, с цел да се срещне с президента Володимир Зеленски.

" Мисията е да желая от... президента Зеленски да открие конгрес за разговор за мир, за реализиране на мир, тъй като войната би трябвало да бъде спряна ", съобщи той на конференция в Джакарта.

Двамата водачи ще обсъдят и веригата за доставка на храни, " която би трябвало да бъде реактивирана " в най-скоро време, сподели Уидодо. От Киев Уидодо ще отпътува за Москва, където ще се срещне с съветския президент Владимир Путин.

Посещението в Москва е планувано за 30 юни, оповестиха по-рано индонезийските управляващи.

" Със същата задача ще желая от президента Путин да стартира разговор и неотложно да се разгласи преустановяване на огъня и да се спре войната ", сподели той.

По-рано през април Уидодо разгласи, че се е обадил на Зеленски и го е поканил да се причисли като посетител към международните водачи на срещата на върха на Г-20 в Бали през ноември 2022 година

Тази година Индонезия е ротационен ръководител на Г-20 и е подложена на напън от западните страни, отпред със Съединени американски щати, да изключи Русия от срещата.

Уидодо обаче не анулира поканата към Русия и съобщи, че Путин е удостоверил желанието си да участва на срещата на върха през ноември.

Индонезия, сходно на множеството огромни разрастващи се стопански системи, се опита да резервира неутрална позиция и прикани за спокойно разрешаване на продължаващия от месеци спор.

Уидодо отхвърли да изпрати оръжия на Украйна в отговор на молбата на Зеленски, като вместо това предложи филантропична помощ.

След привършване на европейското посещаване Уидодо ще се насочи към Обединените арабски емирства, преди да се върне в Индонезия. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Джакарта / Индонезия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР