Индонезийските власти съобщиха днес, че броят на жертвите от цунамито,

...
Индонезийските власти съобщиха днес, че броят на жертвите от цунамито,
Коментари Харесай

Жертвите в Индонезия станаха 334, ранените са 764

Индонезийските управляващи оповестиха през днешния ден, че броят на жертвите от цунамито, което удари обширни елементи от бреговата линия на островната страна, е достигнал 334 души, а ранените досега са 764.

За безследно изчезнали се считат минимум 61 души, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ТАСС и ДПА. Според представителя на националната организация по търсене и избавяне Фахризала цунамито е засегнало 17 региона от провинциите Бантен на остров Ява и Лампунг на остров Суматра. В Зондския пролив сред двата острова се намира вулканичният остров, на който изригна вулканът Кракатау и точно това се счита за причина за цунамито, заяви пред публицисти началничката на организацията по метеорология, климатология и геофизика Двикорита Карнавати, представена от ДПА. Тя сподели, че особено образуван екип от специалисти е стигнал до умозаключение, че бедствието, блъснало двете страни на Зондския проток сред островите Ява и Суматра, е било провокирано от комплицирано естествено събитие.

"Цунамито е заобиколен резултат от изригването на Кракатау ", сподели тя. Първоначално организацията заяви късно в събота, че огромните талази са били породени от труса и в допълнение засилени от пълнолунието, само че по-късно сподели, че те са провокирани от това, че голям земен масив от западната част на вулкана се е свлякъл в морето вследствие на изригването. Вулканът изригна в 21.03 ч. (14 ч. по Гринуич) в събота, а цунами доближиха крайбрежията на Бантен и Лампунг 24 минути по-късно. Карнавати заяви още, че управляващите са записали лек вулканичен трус, който се равнявал на земетресение с магнитуд от 3,4. Именно този трус довел до срутване в морето на земна маса, покриваща 64 хектара от скатовете му.

Тя уточни, че управляващите не са били в положение да засекат опасността, тъй като системата за предизвестие разпознава единствено евентуални талази цунами, провокирани от трусове, а не такива, които са резултат от подводни земни свличания или вулканични изригвания. Очаква се броят на починалите да нарасне, заяви по-рано през днешния ден Националната организация за справяне с бедствия. 11 687 души са били принудени да изоставен домовете си.

За най-тежко потърпевш към този момент се счита регионът Пандегланг на западния бряг на на остров Ява, само че избавителните екипи към момента не могат да доближат до всички наранени региони, тъй като пътищата към тях са блокирани от отломки и наноси, довлечени от цунамито.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР