Гняв и отчаяние, докато индонезийските семейства отбелязват година след футболната катастрофа

...
Индонезийските семейства на загиналите при катастрофата на стадион Канджурухан в
Коментари Харесай

Индонезийските семейства на загиналите при катастрофата на стадион Канджурухан в Маланг преди година отбелязаха годишнината от трагедията заедно със стотици фенове и оцелели на бдение със свещи на стадиона сред подновени призиви за справедливост.

Около 300 души пътуваха с конвой от центъра на Маланг до стадион Канджурухан, като някои се осмелиха да влязат вътре за първи път след миналогодишното бедствие, когато 135 души бяха убити, включително деца на тригодишна възраст.

< h2 class="more-on__heading">Продължавайте да четете списък от 4 елемента „Те заслужават справедливост“: Вътре в борбата за реформиране на индонезийския футболРазочарование в Индонезия след решение за обжалване на футболна катастрофаИндонезийски стадион бедстващи семейства продължават борбата за справедливост'135 живота. И сега сякаш нищо не се е случило’край на списъка

Повече от 400 души бяха ранени.

Рини Ханифа обаче не можа да се накара да влезе на мястото, където бе загинал нейният 20-годишен син, Агус Риан Сях Пратама Путра.

„Някои от семействата на жертвите, включително и аз, не издържаха и някои хора припаднаха. Чувствах се така, сякаш не мога да дишам“, каза тя пред Ал Джазира.

Молитвеното бдение започна в 12 часа в неделя и продължи до късно през нощта. Усещането за несправедливост беше осезаемо, тъй като части от стадиона – сега в процес на реконструкция според спецификациите на ФИФА – бяха запалени и пламъци пламнаха по терена.

За Ханифа обаче преживяването да бъде в Канджурухан беше невероятно. Тя се прибра рано.

„Току-що стоях пред порта 13 и си мислех как трябва да се е чувствало детето ми, докато се бореше да диша и не можеше заради сълзотворния газ“, каза тя.

„Всички просто си представяхме как децата ни умряха там, викайки за помощ, защото дробовете им горяха.“

Трагедията се случи, когато индонезийската полиция изстреля сълзотворен газ по трибуните и върху терена след мач между местните съперници Arema FC и Persebaya Surabaya. Полицията смята, че е имало нахлуване на терена от фенове на Арема, някои от които са се качили на терена, след като отборът им загуби от Персебая за първи път от 23 години.

Феновете на Persebaya не бяха допуснати да присъстват на мача поради интензивното съперничество между двете страни и страховете от насилие.

Сълзотворен газ срещу цивилни

Според официален доклад на Националната комисия по правата на човека на Индонезия (Komnas HAM), полицията е изстреляла около 45 изстрела със сълзотворен газ вътре в стадиона, което е довело до смъртта на привърженици на трибуните и в блъсканица на изходите, докато феновете отчаяно се опитват да избяга.

Съгласно правилата на ФИФА, международната футболна федерация, използването на сълзотворен газ е забранено на стадиони.

Усман Хамид, ръководител на офиса на Amnesty International в Индонезия, каза пред Al Jazeera, че дори и сега индонезийската полиция изглежда не е преоценила използването на сълзотворен газ срещу цивилни.

„Това, което е жалко, е, че след трагедията в Канджурухан продължават да има случаи на стрелба със сълзотворен газ от полицейски служители срещу цивилни, както се случи на остров Ремпанг на 7 септември“, каза той, имайки предвид протестите миналия месец срещу Воден от Китай проект за развитие.

„Призоваваме властите използването на сила и тактика от силите за сигурност винаги да е в законовата рамка и в съответствие със стандартите за правата на човека. Също така призоваваме властите да увеличат прозрачността, отчетността и промените, необходими за защита на гражданското общество от прекомерна и потенциално опасна употреба на сила, включително сълзотворен газ.“

След трагедията в Канджурухан двама цивилни, служителят по сигурността Суко Сутрисно и председателят на организационния комитет на мача Абдул Харис, бяха осъдени съответно на една година и 18 месеца затвор за небрежност, включително неизвършване на правилна оценка на риска на стадиона.

Вахю Сетьо Праното, началник на операциите на полицията на регентство Маланг, и Бамбанг Сидик Ачмади, ръководител на отдела за превенция на полицията на регентство Маланг, бяха осъдени съответно на две и две години и половина затвор при обжалване . Първоначално двамата бяха оправдани.

Хасдармаван, командирът на Трета мобилна бригадна рота на полицията в Източна Ява, беше осъден на година и половина затвор за ролята си в инцидента.

Въпреки това, много от семействата и правозащитните групи смятат, че справедливостта остава неуловима не само поради сравнително леките присъди, но и поради неуспеха да се преследват други полицейски служители и да се свържат служители по-нагоре по командната верига.

Даниел Сиагиан, ръководител на Института за правна помощ в Маланг, каза пред Ал Джазира, че трагедията на стадион Канджурухан е „черна точка срещу човешките права и футбола в Индонезия“.

„Тази трагедия потвърждава, че държавата пренебрегва отговорността за справедливо и достойно разрешаване на този случай. Този инцидент ясно демонстрира прекомерна употреба на сила и актове на бруталност, проявени от силите за сигурност“, каза той.

Той добави, че инцидентът показва, че националната полиция на Индонезия все още не е разбрала напълно и зачита основните принципи на човешките права.

Скръбта на един баща

Деви Аток, чиито дъщери, 16-годишната Натася Деби Рамадани и 13-годишната Наила Деби Ангграини, починаха миналия октомври, отиде на стадиона в неделя следобед и закачи транспарант с техните лица между гредите на вратата да поиска допълнителна отговорност за смъртта им.

Той също седна на мястото, където бяха открити телата им на 13-та трибуна.

„Имах чувството, че седя с тях. Плаках, защото почувствах как трябва да са били измъчвани от газа, след като полицията го е стреляла“, каза той.

Той добави, че за кратко е загубил съзнание, след като е бил смазан от мъка и стрес от посещението на стадиона.

„Седнах на трибуната, където те седяха за последен път, и се извиних на двете си момичета“, каза той.

„Казах им: „Моля, простете ми, татко не можа да ви спаси.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg