Индонезийка, осъдена на затвор за богохулство, след като каза мюсюлманска молитва, след което яде свинско в TikTok

...
Палембанг, Индонезия — Съд в Индонезия осъди жена за подбуждане
Коментари Харесай

Палембанг, Индонезия — Съд в Индонезия осъди жена за подбуждане на религиозна омраза и я осъди на две години затвор за това, че каза мюсюлманин молитва и след това ядене на свинско месо — считано за забранено в исляма — във видео в TikTok.

Съдии в съда в Палембанг в провинция Южна Суматра на остров Суматра също наредиха на Лина Лутфиавати да плати глоба от 250 милиона рупии (16 262 долара) в тяхната съдебна присъда за богохулство във вторник

Лутфиавати, която също е известна като Лина Мукерджи и която се идентифицира като мюсюлманка, каза кратка молитвена фраза, която се превежда като „в името на Бог“, преди да изяде хрупкава свинска кожа в видеоклип, който беше публикуван през март и беше широко гледан.

След като беше изправена пред съда по обвинения в богохулство, тя изрази съжаление и се извини в публикация в социалните си медии миналия месец. Тя се извини отново след присъдата във вторник.

Гей мюсюлмански комикс изчезва от Instagram след предупреждението на Индонезия 

Индонезия е най-голямата страна с мюсюлманско мнозинство в света и консумацията на свинско се счита за „харам“ или забранено в исляма. Обвинението за подбуждане на омраза срещу религиозна група е част от законите за богохулство, които според критиците в Индонезия са били използвани за ограничаване на свободата на изразяване.

„Това, което се случва с Лина, не е изненадващо, въпреки обещанията на правителството " за защита на свободата на изразяване, каза Усман Хамид, изпълнителен директор на Amnesty International Индонезия. Той каза, че законите са били използвани и за насочване към религиозни малцинства.

През 2017 г. губернаторът на Джакарта Басуки „Ахок“ Тяхаджа Пурнама, християнин, беше затворен за две години, след като беше признат за виновен в богохулство за цитиране на стих от Корана по време на реч в кампания за преизбиране.

През 2018 г. индонезийски съд осъди етническа китайка, Мейлиана, която се оплака от шумна джамия, на 18 месеца затвор за богохулство.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР