Индонезия затвори летище и евакуира стотици хора от околностите на

...
Индонезия затвори летище и евакуира стотици хора от околностите на
Коментари Харесай

Стотици евакуирани и най-висока степен на тревога след изригването на вулкан в Индонезия

Индонезия затвори летище и изтегля стотици хора от покрайнините на вулкана Руанг, откакто дни наред той изригваше избухливи стълбове от лава, камъни и пепел, оповестиха публични лица, обявявайки най-високата степен на паника.

Драматичното изригване на вулкана в сряда на далечен остров в провинция Северен Сулавеси изхвърли огненочервен дирек от лава, нажежени скали и пепел на цели три километра (две мили) в небето.

Пурпурни светкавици раздират небето над изригващия вулкан, демонстрират видеоклипове в обществените медии.

„ Бягаме, момчета “, сподели очевидец, снимал изригването, до момента в който се бореше да се изтегля.

„ Ние бягаме, тъй като пепелта се доближава. “

Повече от 800 души бяха евакуирани от региона, като управляващите разшириха в допълнение зоната за евакуация, откакто организацията по вулканология увеличи положението на паника.

„ Потенциалът за по-нататъшно изригване към момента е висок, тъй че би трябвало да останем нащрек “, сподели служителят на организацията Херунингтяс Деси Пурнамасари пред кореспонденти в четвъртък, обвинявайки бързата ескалация на вулканичната интензивност.

Агенцията също е получила известия, че падащи камъни и пепел са развалили домове и са принудили близката болница да се изтегля, сподели служителят.

Транспортните управляващи затвориха летището в столицата на провинцията Манадо, с цел да се предпазят от пепелта от изригването.

Бюджетната самолетна компания Air Asia анулира полети до девет летища в Източна Малайзия и Бруней, откакто авиационните управляващи предизвестиха за опасност за сигурността.

Властите са отделили зона от шест километра (4 мили) към вулкана и изтеглят повече поданици, някои от прилежащия остров Тагуланданг, сподели Абдул Мухари.

Около 1500 от хората във високорискови региони трябваше да бъдат неотложно евакуирани, добави той, до момента в който още съвсем 12 000 ще бъдат наранени.

Длъжностните лица също по този начин означиха риска от цунами, в случай че елементи от планината се срутят в океана изпод. Около 400 души бяха убити при цунами, провокирано от предходно изригване на вулкана през 1871 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР