Индонезия се готви да пусне първата високоскоростна железопътна линия в Югоизточна Азия, до голяма степен финансирана от Китай

...
Индонезия се готви да пусне първата високоскоростна железопътна линия в
Коментари Харесай

Индонезия се готви да пусне първата високоскоростна железопътна линия в Югоизточна Азия, ключов проект по Китайската инфраструктурна инициатива „Един пояс, един път“

От NINIEK KARMINI Associated Press, 30 септември 2023 г., 23:17 ч. Инициативата на Китай за инфраструктура „Един пояс, един път“, която ще съкрати времето за пътуване между столицата и друг голям град от сегашните три часа на около 40 минути.< /p>

Проектът е съпроводен със закъснения и нарастващи разходи и някои наблюдатели се съмняват в търговската му полза, но президентът Джоко Видодо го подкрепя и ще открие 142,3-километровия (88,4 мили) железопътна линия, тъй като започва търговски операции в понеделник.

Произведеният в Китай скоростен влак, наречен „Whoosh“, ще свърже Джакарта с Бандунг, гъсто населената столица на провинция Западна Ява. Widodo, заедно с други високопоставени служители, се очаква да се вози на Whoosh от първата му станция Halim KCBJ в източна Джакарта до станция Tegalluar в Бандунг, последната от четирите станции на линията.

Проектът на стойност 7,3 милиарда долара, до голяма степен финансиран от Китай, е изграден от PT Kereta Cepat Indonesia-China, известна като PT KCIC, съвместно предприятие между индонезийски консорциум от четири държавни компании и China Railway International Co. Ltd. Съвместното предприятие каза, че влаковете ще бъдат най-бързите в Югоизточна Азия, със скорости до 350 км/ч (217 мили/ч).

Luhut Binsar Pandjaitan, координиращ министър за мореплаването и инвестициите каза, че Китайската железница се е съгласила да прехвърли технологията си на Индонезия, така че в бъдеще високоскоростните влакове в страната да могат да се произвеждат в страната.

Китайският премиер Ли Цян направи тестово пътуване в началото на миналия месец, докато посети Джакарта за тридневни разговори с лидерите на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия и други страни.

Ли се качи на влака от гара Halim KCBJ до следващата гара, в град Карауанг в Западна Ява, пътуване от 40 километра (25 мили), което отне около 11 минути. След това се върна със същия влак.

Видодо направи 25-минутно пробно пътуване във влака седмица по-късно и каза на репортери, че се е чувствал комфортно да седи или да ходи вътре влакът-стрела дори при най-високите си скорости. Той призова хората да преминат от автомобили към масов транспорт, за да намалят задръстванията и замърсяването, като добави, че задръстванията в Джакарта и Бандунг се оценяват на щети на икономиката над 6,5 милиарда долара годишно.

PT KCIC също провежда двуседмично, безплатно публично изпитание преди откриването.

Индонезия направи първа копка на проекта през 2016 г. Първоначално се очакваше линията да започне работа през 2019 г., но беше забавена поради спорове относно придобиване на земя, екологични проблеми и пандемията COVID-19. Беше планирано да струва 66,7 трилиона рупии (4,3 милиарда долара), но сумата нарасна до 113 трилиона рупии (7,3 милиарда долара).

Влаковете са модифицирани за Индонезия тропически климат и са оборудвани със система за безопасност, която може да реагира при земетресения, наводнения и други извънредни ситуации. 209-метровият (685-футов) влак има капацитет от 601 пътници.

Цените на билетите не бяха финализирани към събота, но PT KCIC изчисли една- начин цените на пътник ще варират от 250 000 рупии ($16) за втора класа до 350 000 рупии ($22,60) за VIP места.

Пътниците, които отиват в центъра на Бандунг, трябва да вземат захранващ влак от гара Padalarang, който ще добави още 20 минути, с приблизителна цена около 50 000 рупии ($3,20).

Железопътната сделка беше подписана през октомври 2015 г., след като Индонезия избра Китай пред Япония в ожесточено наддаване. Финансиран е със заем от Китайската банка за развитие за 75% от стойността. Останалите 25% идват от собствените средства на консорциума.

Проектът е част от планирана 750-километрова (466 мили) високоскоростна влакова линия, която ще пресичат четири провинции на главния остров Ява в Индоензия и завършват във втория по големина град в страната Сурабая.

„Толкова съм щастлив и много развълнуван, че най-накрая можем да се возим на влак-стрела в Индонезия“, каза Кристианто Нусатия, жител на Джакарта, който се присъедини към публично тестово пътуване миналата седмица. „Но все пак бих предпочел да избера обикновен влак или кола, защото Джакарта-Бандунг е твърде кратък и не си струва да се стигне до него с високоскоростен влак.“

Deddy Herlambang, изпълнителен директор на базираната в Джакарта неправителствена организация Institute for Transportation Studies, каза, че обществеността всъщност не се нуждае от високоскоростен влак по маршрута Джакарта-Бандунг, тъй като вече има много други начини за пътуване между двата града .

Той каза, че влакът-стрела ще има значително икономическо въздействие, ако свърже Джакарта и Сурабая. Въпреки това той беше песимист, че железопътният проект ще донесе печалба за по-малко от 30 години експлоатация.

„Високоскоростният влак не може да замени стария транспорт, който преди това е съществувало“, каза Херламбанг, „Хората, разбира се, ще предпочетат да използват много по-евтини видове транспорт за пътувания на кратки разстояния.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР