Индонезия и основният подизпълнител на Apple за iPhone Foxconn са ...

Индонезия и основният подизпълнител на Apple за iPhone Foxconn са

Индонезия привлича и Foxconn, за да подкрепи своята електромобилна индустрия

Индонезия и главният подизпълнител на Apple за iPhone Foxconn са провели договаряния за инвестиция в производството на електрически транспортни средства в страната от Югоизточна Азия, оповестява Nikkei Asia Review.

Двете страни потвърдиха в отделни прессъобщения, че полемиките са се състояли в края на предходната седмица. Евентуално нахлуване на Foxconn в Индонезия би предоставило силен подтик за стопанската система на страната, която има за цел да се трансформира в районен производствен хъб за първични материали и артикули , свързани с електрическите автомобили .

Правителството на Индонезия съобщи в неделя, че Foxconn "планира да произвежда " електрически транспортни средства и акумулатори на територията на страната, макар че тайванската компания не удостовери за съществуването на сходен проект .Още по тематиката

Координационният съвет за вложения в Индонезия (BKPM) разгласява изказване , в което се разказва срещата в петък сред неговия началник Бахлил Лахадалия, ръководителя на Foxconn Янг Лиу и Хорас Люк, създател на водещия тайвански снабдител на електрически скутери и системи за промяна на акумулатори Gogoro.

Според BKPM Лиу показва , че Foxconn "планира да построи цялостна промишленост за акумулатори и електрически коли в Индонезия " за двуколесни и четириколесни транспортни средства. „ Ние освен ще сглобяваме (превозни средства), само че желаеме и да изградим цяла промишленост за Индонезия в Индонезия “, изтъква Лиу, съгласно известието .

Foxconn удостовери в събота, че се е състояла среща „ за допустима инвестиция в Индонезия “ по отношение на електрическите автомобили и свързаните с тях акумулатори . Компанията добавя, че ръководителят на BKPM е предложил тласъци за поддръжка на бъдещите вложения на тайванската компания в Индонезия.

Докато договаря с Индия, Foxconn увеличава фокуса си върху електрическите автомобили , като предходната седмица съобщи , че се стреми да трансформира своето автомобилно звено в бизнес на цена 35 милиарда $ в границите на пет години. Концернът към този момент построява производствена база в Тайланд с поддръжката на държавната енергийна компания PTT. Съоръжението ще обслужва Югоизточна Азия, като Foxconn възнамерява да построи заводи за електрически автомобили в Европа, Индия и Северна или Южна Америка до 2024 година

По-рано този месец Foxconn подписа голям брой съглашения на цена 280 милиона $ с американския стартъп за електрически автомобили Lordstown Motors за придобиване на завода на изпадналия във финансови затруднения производител в Охайо.

Тайванският производител се присъединява към дълъг опис от фирми , които демонстрират интерес да инвестират в прохождащата промишленост за електрически автомобили в Индонезия. Сред тях изпъкват имената на немската BASF, Tesla и китайската CATL, най- огромния производител на акумулатори в света.

Южнокорейските концерни Hyundai Motor Group и LG Energy Solution стартираха през септември строителството на цех за акумулатори за електрически автомобили на цена 1,1 милиарда $ в Индонезия, който се чака да бъде въведен в експлоатация през 2024 година

Чуждестранният бизнес демонстрира силен интерес към Индонезия поради големите ресурси от никел, основна суровина при производството на акумулатори за електрически автомобили . Само през 2020 година Индонезия е произвела почти 760 000 тона никел и разполага с още 21 милиона тона ресурси , показва Геоложката работа на Съединени американски щати .

Страната е виновна за почти 30% от глобалното произвеждане на никел и към 22% от глобалните запаси и е от решаващо значение за обезпечаване на стабилни доставки на първични материали за акумулатори .

По-рано този месец - крайъгълен камък, който би могъл да увеличи доверието към компанията като един от сериозните претенденти за произвеждане на дълго чаканите интелигенти транспортни средства на Apple.

Концернът сподели електрически SUV модел и седан, концептуални транспортни средства, които компанията възнамерява да произвежда всеобщо за други концерни, вместо да ги оферира под личната си марка.

Освен двата леки автомобила Foxconn покаже и рейс . И трите транспортни средства са създадени от Foxtron, съвкупно дружество сред разработчика и Yulon Motor.

Източник: investor.bg