Индийци, живеещи близо до оспорваната хималайска граница на страната с

...
Индийци, живеещи близо до оспорваната хималайска граница на страната с
Коментари Харесай

Китай си присвои индийска земя в Хималаите


Индийци, живеещи покрай оспорваната хималайска граница на страната с Китай, упрекнаха държавното управление си, че раздава елементи от земята, откакто и двете страни се съгласиха да изтеглят войските си и да основат буферни зони, предава в. ''Гардиън''.

По-рано този месец индийски и китайски войски, които са в под напрежение граничен спор от юни 2020 година, започнаха да се изтеглят от оспорваната зона на горещите извори Гогра, откакто беше реализирано съглашение. Индийското държавно управление съобщи, че съглашението възвръща територията от двете страни на оспорваната граница, известна като ''линия на автентичен контрол''. В новосъздадените буферни зони никоя от страните няма да има право да разположи свои войски.

Въпреки това локални индийски жители и военни, които са служили по продължение на противоречивата граница в Ладак, настояват, че новите ''буферни зони'' са били основани в региони, които преди този момент са били под индийски надзор, а позициите на китайските войски остават или в оспорваните зони, или доста във вътрешността в индийската територия. ''Нашата войска напуща региони, които въобще не са оспорвани, до момента в който китайските войски са ситуирани в регионите, обичайно патрулирани от Индия'', сподели Кончок Станзин, който живее в региона. Станзин твърди, че Индия е отказала територия на Китай по време на съглашението от 2021 година за отдръпване от оспорваните зони към езерото Пангонг в Ладак.

Много хора в локалния регион се притесняват освен за своята сигурност, само че и за последствията от загубата на земя върху техния занаят. ''Губим големи пасища, които бихме използвали'', сподели Станзин, който принадлежи, както множеството хора в региона, към племенната общественост на пастирите Чангпа. Техният главен източник на живот са козите чангра, от които се добива кашмирена вълна. ''По-рано бяхме загрижени единствено за китайските нахлувания, само че в този момент обстановката е по-тревожна, защото нашето държавно управление се отхвърля с наслада от земята ни'', споделя той. ''Ако методът на Индия остане същият, ще загубим повече земя'', безапелационен е Станзин.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР