Индийският вариант на COVID-19 не е по-опасен, но е по-заразен.

...
Индийският вариант на COVID-19 не е по-опасен, но е по-заразен.
Коментари Харесай

Как индийският вариант на COVID-19 ще повлияе на разпространението на вируса у нас

Индийският вид на COVID-19 не е по-опасен, само че е по-заразен. Това съобщи в ефира на bTV вирусологът доцент Любомира Гломб.

Секвенирането на даден вид лишава към два месеца, a когато позитивните проби са прекалено много, част от тях се изпращат и в страни от EС.

„ За да знаем, че направляваме нещата, би трябвало от 5 до 10% от позитивните проби да бъдат изпращани за секвениране. Ние имаме потенциал за към 200 проби седмично “, добави тя.

Според доцент Гломб индийският вид е по-заразен, само че смъртността при него не е по-голяма, само че съгласно данните от Англия и Индия това не по този начин.

„ При този вид има двойно по-висок риск от постъпване в болница, респективно двойно по-висок риск от тежкото протичане на болестта. Това, което английските служби и специалистите считат е, че съвсем постоянно по-високата степен на протичане е обвързвана и с по-висока смъртност “, изясни доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн.

Според доктор Илиев първоначално е мъчно без PCR тест да се разграничи индийският вид от сезонните вируси. Във Англия 96% от случаите на COVID-19 са с новия индийски вид, а засегнатите са неимунизирани или ваксинирани с една доза.

„ Това, че сме разкрили един случай надалеч не значи, че той е единствен, сигурно има и други “, добави той.

По думите на доктор Илиев е притеснително, че не знаем по какъв метод ще реагира индийския вид на климатичните промени. В момента у нас господства английският вид на ковид.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР