Индийският премиер Нарендра Моди няма да проведе годишна лична среща

...
Индийският премиер Нарендра Моди няма да проведе годишна лична среща
Коментари Харесай

Индийският премиер отказа традиционната годишна среща с Путин

Индийският министър председател Нарендра Моди няма да организира годишна персонална среща на върха с Владимир Путин, откакто съветският президент заплаши да употребява нуклеарни оръжия във войната в Украйна, съгласно хора, осведомени с въпроса и представени през днешния ден от Блумбърг.

Връзката сред Индия и Русия остава мощна, само че разгласяването на другарството в този миг може да не е от изгода за Моди, сподели почитан чиновник, осведомен с въпроса, който пожела да не бъде назоваван заради чувствителността на въпроса, съобщи организацията.

Това е вторият път, в който водачите на Индия и Русия не се срещат лице в лице от 2000 година, когато връзките бяха издигнати до стратегическо партньорство. Срещата на върха, която нормално се организира през декември, беше анулирана единствено един път през 2020 година в разгара на пандемията.

„ Няма да е тази година “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков по отношение на вероятностите за среща Путин-Моди, заяви съветската държавна информационна агенция ТАСС по-късно в петък.

Решението на Индия стана ясно на районна среща на върха през септември в Узбекистан, когато Моди прикани Путин да търси мир в Украйна, е споделил съветски формален представител, осведомен с подготовката, който също е пожелал анонимност.

Публично Кремъл акцентира Индия като основна страна, която не се причисли към интернационалното наказание на руското нахлуване в Украйна и не се причисли към глобите, наложени на Русия.

Правителството на Моди се пробва да балансира сред Москва, основен снабдител на оръжия и евтина сила, и Съединени американски щати и техните съдружници, които постановиха наказания и тавани на цените на съветския нефт, разяснява Блумбърг.

Индия обаче под напън от Съединени американски щати и други държаве, с които тя желае да противодейства на възходящите геостратегически амбиции на Китай. Съединени американски щати неотдавна одобриха пакет за модернизиране на изтребителите Ф-16 на историческия противник на Индия, Пакистан, ход, на който Ню Делхи изрично се опълчи.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР