Моди казва, че Индия като домакин на Г-20 ще бъде приобщаваща и кани Африканския съюз да станат постоянни членове

...
Индийският премиер Нарендра Моди казва, че ролята на страната му
Коментари Харесай

Индийският премиер Нарендра Моди казва, че ролята на страната му като домакин на Г-20 тази година ще се фокусира относно подчертаването на опасенията на развиващия се свят и предложи Африканският съюз да стане постоянен член на форума

От KRUTIKA PATHI Associated Press, 27 август 2023 г., 5:29 AMУкрайна. Нито една от няколкото срещи, проведени в страната, не успя да произведе комюнике, което предизвика въпроси дали срещата на лидерите следващия месец ще излезе от задънената улица.

Вместо това Индия последователно призовава разпокъсаната група да постигне консенсус по въпроси, които засягат непропорционално развиващите се страни или така наречения Глобален Юг. Те включват неустойчиви нива на дълг, инфлация и заплаха от изменение на климата, дори ако по-широкото разделение Изток-Запад по отношение на Украйна не може да бъде решено.

Ключова част от тази стратегия въвежда Африканския съюз в лоното на Г-20, казват анализаторите.

„Когато Индия пое председателството на Г-20 миналия декември, ние бяхме напълно наясно, че повечето от глобалните Югът нямаше да бъде на масата, когато се срещнем", каза министърът на външните работи Субраманям Джайшанкар. "Това имаше голямо значение, защото наистина неотложните проблеми са тези, пред които са изправени те. ...И Индия, самата тя до голяма степен част от Глобалния юг, не можеше да стои и да позволи това да се случи.“

Той каза, че Г-20 досега е обсъдила нарастващия дълг, устойчивото развитие, действията в областта на климата и продоволствената сигурност, наред с други въпроси, които засягат страните с ниски до средни доходи. „Основният мандат на Г-20 е да насърчава икономическия растеж и развитие. Това не може да се развие, ако не се обърне внимание на основните проблеми на глобалния юг“, добави Джайшанкар.

На тридневната конференция в Ню Делхи присъстваха и министри и политици от други страни от Г-20, включително Обединеното кралство и регионалния съперник на Индия, Китай.

В петък заместник-министърът на търговията на Китай Ван Шоуен каза, че търговията между двете съседни страни, чиито отношения са обтегнати след смъртоносните гранични сблъсъци през 2020 г., расте бързо. Той добави, че Индия е добре дошла да се присъедини към Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, азиатски търговски блок, съсредоточен върху Китай, който беше създаден миналата година.

Пиюш Гоял, министър на търговията и индустрията на Индия, каза, че присъединяването към блока би увеличило търговията между двата азиатски гиганта, но би увеличило и търговския дефицит .

„Изглежда просто не можем да разберем вида на ценообразуването, вида на цената, на която доставяте стоки. Това е въпрос, който мисля, че всички министри биха искали да знаят. Как можете да доставяте стоки на по-ниска цена от цената на суровините?“

Търговският дефицит на Индия с Китай е най-високият от всяка страна и възлиза на 101,28 милиарда долара през 2022 г. по официални данни.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР