Индийските власти се опитват да привлекат производители на електроника в

...
Индийските власти се опитват да привлекат производители на електроника в
Коментари Харесай

Индия отнема дял от Китай в износа на електроника


Индийските управляващи се пробват да привлекат производители на електроника в страната посредством разнообразни тласъци (снимка: CC0 Public Domain)

Индия последователно подкопава господството на Китай в износа на електроника на редица основни пазари. Това е резултат от устрема на водещите производители да диверсифицират веригите за доставки и да понижат зависимостта си от Китай, който постоянно е именуван „ фабриката на света ” .

Тенденцията е най-забележима в Обединеното кралство и Съединени американски щати, където геополитическото напрежение с Китай се усили през последните години, отбелязва Блумбърг, базирайки се на скорошно изследване на Fathom Financial Consulting.

Ако през ноември 2021 година Индия е доставяла на Съединените щати единствено 2,51% от размера на китайския експорт на електроника за Съединени американски щати, то към ноември 2023 година този дял се е нараснал до 7,65%. В Обединеното кралство съотношението през тези две години нараства от 4,79% на 10%.

Индийските управляващи се пробват да привлекат производители на електроника в страната посредством разнообразни тласъци, в това число понижаване на налозите, опростяване на процедурите за закупуване на земя, както и парична поддръжка. Правителството се надява по този метод да разшири локалната промишленост и да усили износа, както и да помогне на индийския бизнес да стане световен посредством интернационалните партньорства.

В Индия се намира най-големият цех за произвеждане на смарт телефони на Samsung Electronics. Освен това индийските предприятия на Foxconn Technology Group и Pegatron Corp. създават най-малко 7% от телефоните iPhone, доставяни от Apple на международния пазар.
още по темата
Acer неотдавна разгласи, че ще разшири продуктовото си портфолио в Индия. В допълнение към производството на компютри, монитори и сървъри, тайванската компания в този момент възнамерява да провежда следпродажбено обслужване в страната и нахлуване на локалния пазар на потребителска електроника.

Андрю Харис, икономист от Fathom Financial Consulting, приписва повишаването на индийския експорт на електроника на увеличените вложения на Foxconn в страната.

В Европа и Япония напредъкът на Индия във връзка с износа е по-ограничен, което „ допуска преход към двойни вериги на доставки (Китай плюс някой друг), а не цялостно занемаряване на китайското произвеждане, най-малко към този момент ”, Харис.

Проучването твърди, че към ноември предходната година Индия е доставяла на Германия 3,38% от размера на китайския експорт на електроника в страната, до момента в който световното съответствие е 3,52%.

Нарастващият експорт е добра вест за министър-председателя Нарендра Моди, който разпространява своята стратегия „ Произведено в Индия ” като метод за основаване на нови работни места, разширение на износа и преобразяване на страната в по-самодостатъчна посредством понижаване на зависимостта ѝ от импорт. На парламентарните избори напролет на 2024 година мнозина чакат Моди да завоюва, което ще бъде неговият трети мандат на власт.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР