Индийските власти са готови да проучат доказателствата, представени от Канада,

...
Индийските власти са готови да проучат доказателствата, представени от Канада,
Коментари Харесай

Индия готова да сътрудничи по случая с убития сепаратистки лидер

Индийските управляващи са подготвени да проучат доказателствата, показани от Канада, които настояват, че Ню Делхи е забъркан в убийството на сикхския сепаратист покрай Ванкувър. Но в това време повториха рецензиите си към Отава, оповестява Агенция Франс Прес.

Отношенията сред двете страни се утежниха предходната седмица , откакто министър председателят Джъстин Трюдо обществено свърза индийското разузнаване с убийството през юни на Хардип Сингх Ниджар, канадски жител, който се застъпваше за обособена страна на сикхите, отделена от Индия, и изгони индийски посланик.

Първият посланик на Индия бе запитан по време на посещаване в Ню Йорк за Общото заседание на Организация на обединените нации по случая.

" Ако има някакъв случай, който е проблем и някой ми даде нещо съответно като държавно управление, аз, несъмнено, ще го прегледам ", сподели министърът на външните работи Субрахманям Джайшанкар в Съвета за външни връзки.

, само че Ню Делхи отхвърли обвиняванията и предприе контрамерки, като прекъсване на визовите услуги за канадци.

" Ние в действителност измъчвахме канадците. Дадохме им доста информация за управлението на проведената престъпност, което работи отвън Канада ", сподели Джайшанкар, имайки поради сикхските сепаратисти. Нашето безпокойствие е, че това в действителност е доста позволение заради политически аргументи ", сподели той.

" Имаме обстановка, в която в действителност нашите дипломати са заплашвани, нашите консулства са атакувани и постоянно се вършат мнения, които са интервенция в нашата политика ", сподели той.

Канада е дом на към 770 000 сикхи, или към два % от популацията на страната, с вокална група, изразяваща поддръжка за основаването на обособена страна Халистан.

Сикхското сепаратистко придвижване значително е завършило в Индия, където силите за сигурност използваха смъртоносна мощ, с цел да потушат протест през 80-те години на предишния век.
 Канадски сикхи провеждат митинги против индийското държавно управление
Канадски сикхи провеждат митинги против индийското държавно управление

Заради убийството на сикхският сепаратист Хардип Сингх Ниджар

Ниджар, е работел като водопроводчик. Напуснал е северноиндийския щат Пенджаб преди към 25 години и е станал канадски жител. Той е подкрепял образуването на самостоятелна татковина на сикхите, а Индия го дефинира като " терорист " през юли 2020 година

Канадското държавно управление е събрало данни за случая в траялото месеци следствие на случая, заяви CBC News предходната седмица, като цитира неидентифицирани източници.

Съединените щати са работили в тясно съдействие със съседката си по разузнаването, което сочи към вероятното присъединяване на индийски сътрудници, сподели почитан източник от канадското държавно управление пред Ройтерс.

Сикхи проведоха митинги пред дипломатическите задачи на Индия в Канада.

Около 100 протестиращи в Торонто изгориха индийско знаме и показаха недоволството си от индийския министър председател Нарендра Моди. Около 200 протестиращи се събраха и пред консулството във Ванкувър.

В Отава по-малко от 100 души се събраха пред индийското посолство, където се намира индийския висш комисар. Те развяваха жълти флагове с думата " Халистан " на тях, което демонстрира поддръжка за превръщането на индийския район Пенджаб в самостоятелна страна за сикхите.
 Индия стопира визите за канадци на фона на разногласието за убийството на Хардип Сингх Ниджар
Индия стопира визите за канадци на фона на разногласието за убийството на Хардип Сингх Ниджар

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо вбеси Ню Делхи, като уточни " евентуална връзка " сред държавни сътрудници и убийството

Обвиненията на Канада провокираха ответни дейности, като двете страни взаимно си експулсираха по един посланик, на фона на ескалиращият спор, а Ню Делхи спря визите за канадци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР