Индийският луноход се спуска по рампа към повърхността на Луната и се разхожда

...
Индийски космически служители казват, че лунен роувър се е спуснал
Коментари Харесай

Индийски космически служители казват, че лунен роувър се е спуснал по рампа от спускаемия модул на индийския космически кораб който направи много прочутото си докосване близо до южния полюс на Луната

От АШОК ШАРМА Associated Press, 24 август 2023 г., 11:00 ч.

НОВО ДЕЛХИ – Луноход се плъзна по рампа от модула за кацане на индийския космически кораб в рамките на часове след историческото си приземяване близо до южния полюс на Луната, съобщиха индийски космически служители в четвъртък, докато страната празнува новото си научно постижение.

„Индия направи разходка по Луната“, каза държавната Индийска организация за космически изследвания, добавяйки, че Chandrayan-3 Rover ще проведе експерименти в продължение на 14 дни, включително анализ на минералния състав на лунната повърхност.

Жителите на най-гъсто населената страна в света се бяха струпали около телевизори в офиси, магазини, ресторанти в сряда и избухнаха в пляскане, танци и размяна на сладкиши, когато видяха плавното докосване на спускаемия модул. Той се приземи на неизследвана територия, за която учените смятат, че може да съдържа жизненоважни запаси от замръзнала вода.

„Индия отива там, където никоя нация не е ходила преди“, гласи заглавието от четвъртък в The Times of India daily, докато вестник Indian Express възкликна: „Луната е индийска“.

Председателят на Индийската организация за космически изследвания С. Сомнат каза, че спускаемият модул се е докоснал близо до центъра на зоната с ширина 4,5 километра (2,8 мили), която е бил набелязан за кацане. „Той се приземи в рамките на 300 метра (985 фута) от тази точка“, каза прес тръстът на Индия.

Марсоходът се движеше и работеше „много добре“, каза Сомнат.

Сомнат каза, че има два научни инструмента в марсохода и три инструмента на борда на спускаемия модул и всички те са превключени последователно.

„Те ще изучават основно минералния състав на Луната, както и атмосферата на Луната и сеизмичните дейности там“, добави той.< /p>

След неуспешен опит за кацане на Луната през 2019 г., Индия в сряда се присъедини към Съединените щати, Съветския съюз и Китай като едва четвъртата страна, постигнала този етап.

Успешната мисия демонстрира издигащото се положение на Индия като технологична и космическа сила и съвпада с образа, който премиерът Нарендра Моди се опитва да проектира: възходяща държава, която отстоява мястото си сред глобалния елит.

Мисията започна преди повече от месец на приблизителна цена от $75 милиона. Сомнат каза, че Индия ще направи следващия опит за пилотирана лунна мисия.

Много държави и частни компании се интересуват от района на Южния полюс, тъй като неговите постоянно засенчени кратери може да съдържат замръзнала вода, която може да помогне на бъдещи мисии на астронавти, като потенциален източник на питейна вода или за производство на ракетно гориво.

Успехът на Индия идва само няколко дни след като руската Луна-25, която се насочваше към същия лунен регион, се завъртя в неконтролирана орбита и се разби. Това би било първото успешно руско кацане на Луната след пауза от 47 години. Руският ръководител на контролираната от държавата космическа корпорация Роскосмос приписа провала на липсата на експертиза поради дългата пауза в лунните изследвания, последвала последната съветска мисия до Луната през 1976 г.

Активна от 60-те години на миналия век, Индия изстреля сателити за себе си и за други страни и успешно пусна един в орбита около Марс през 2014 г. Индия планира първата си мисия до Международната космическа станция през следващата година в сътрудничество със Съединените щати .

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР